Yaz mevsiminin başlamasıyla birlikte Osmaniye ve Çukurova Bölgesi’nde sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerine çıkmaya başladı. Haziran ayının ilk haftasında termometreler 38-40 dereceyi gösterirken, nem oranındaki artış vatandaşların günlük yaşamını zorlaştırıyor. Özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalıkları olan bireyler için sıcak havalar sağlık riski oluşturuyor.
Osmaniye’de güneşin en dik geldiği öğle saatlerinde dışarı çıkılmaması öneriliyor. Bölge genelinde tarım faaliyetlerinin de hızlandığı bu dönemde, tarlada çalışan çiftçilerin sıvı tüketimini artırmaları ve koruyucu kıyafetler giymeleri tavsiye ediliyor.
Çukurova’da Yaz: Bereketli Ama Yorucu
Çukurova Ovası, Türkiye’nin en verimli tarım alanlarından biri olarak biliniyor. Ancak yaz aylarında yüksek sıcaklık ve nem, tarım işçileri için oldukça zorlu koşullar yaratıyor. Bu dönemde özellikle pamuk, mısır ve karpuz gibi yaz ürünlerinin bakımı ve sulaması yoğun emek gerektiriyor.
Osmaniyeli ziraat mühendisi Ahmet E. uyarıyor:
“Güneş ışınları çok dik geliyor. Tarımda çalışanların sabah erken saatleri tercih etmeleri önemli. Sıcak hava verimi de etkileyebilir.”
Sıcak Havalarda Alınması Gereken Önlemler
-
Günde en az 2.5 litre su tüketilmeli
-
Güneşin en yoğun olduğu 11.00–16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmamalı
-
Açık renkli, bol kıyafetler tercih edilmeli
-
Şapka ve güneş gözlüğü kullanılmalı
-
Klimalı veya serin ortamlarda vakit geçirilmeli
Osmaniye Belediyesi’nden Serinlik Çağrısı
Osmaniye Belediyesi, aşırı sıcaklara karşı halkı uyardı. Özellikle yaşlılar için sosyal tesislerde serinleme alanları oluşturulurken, park ve bahçelerde su püskürtme sistemlerinin artırılacağı bildirildi. Belediyeden yapılan açıklamada, sokak hayvanları için de sulukların artırıldığı belirtildi.
Turizm ve Tarım Dönemi Başladı
Yaz ayları, Osmaniye ve Çukurova için yalnızca sıcaklık değil, aynı zamanda hareketli bir ekonomik dönem anlamına da geliyor. Bölgeye gelen yerli turistler, yayla turizmi ve doğa yürüyüşleri gibi aktivitelere yönelirken, yayla bölgeleri serin havasıyla alternatif tatil noktası haline geliyor.