İçme Sütlerinde Yeni Düzenleme

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Türk Gıda Kodeksi İçme Sütleri Tebliği’ndeki değişiklikler, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemeyle birlikte içme sütlerinin üretimi, içeriği, sınıflandırılması ve tüketiciye sunulmasına ilişkin yeni hükümler getirildi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, düzenlemenin gıda güvenilirliğini artırmak ve tüketicilerin ürünlerin niteliği konusunda yanıltılmasının önüne geçmek amacıyla hazırlandığını bildirdi. Yeni kurallar, süt ürünleri satın alan vatandaşların ambalaj üzerindeki içerik ve tanımlara daha fazla dikkat etmesini gerektirecek.

Sütlerde Yağ Oranı Sınıflandırması Değişti

Yeni düzenlemeyle içme sütlerinde uygulanan yağ sınıflandırması yeniden belirlendi. Daha önce kullanılan ara yağ oranları kaldırılırken, içme sütleri “tam yağlı”, “yağlı”, “yarım yağlı” ve “yağsız” olmak üzere dört gruba ayrıldı.

Belirlenen sınıflandırmaların dışında farklı yağ oranlarına sahip içme sütlerinin piyasaya arz edilmesine izin verilmeyecek. Böylece ürünlerin yağ oranlarının belirli standartlar çerçevesinde tüketiciye sunulması zorunlu hale getirildi.

Düzenleme kapsamında çeşnili içme sütleriyle ilgili de yeni bir şart getirildi. Buna göre bu ürünlerde kullanılacak toplam çeşni miktarının en az yüzde 1 olması gerekecek.

Sofraların Vazgeçilmezi! Kuru Baklagillerin Vücuda 6 Büyük Faydası Ortaya Çıktı
Sofraların Vazgeçilmezi! Kuru Baklagillerin Vücuda 6 Büyük Faydası Ortaya Çıktı
İçeriği Görüntüle

Şeker Ve Aroma Verici Kullanımına Sınır

İçme sütlerine eklenebilecek şeker miktarı da yeni düzenlemeyle sınırlandırıldı. Ürüne ilave edilecek şeker miktarı kütlece en fazla yüzde 5 olabilecek. Sütün toplam şeker oranı ise yüzde 9,5’i geçemeyecek.

Sınırlamalar yalnızca sakkaroz kullanımıyla sınırlı tutulmadı. Glukoz ve fruktoz şurubu gibi farklı şeker türevlerinin kullanımına yönelik de yeni kurallar getirildi.

İçme sütlerinde aroma verici kullanımına ilişkin hükümler de değiştirildi. Yeni uygulamaya göre içme sütlerinde aroma verici olarak yalnızca doğal aroma vericilerin kullanılmasına izin verilecek.

Bakanlık, bu düzenlemelerle sütlerin içeriklerine yönelik daha açık kurallar oluşturulmasını ve tüketicilerin ürünlerin niteliği konusunda yanıltılmasının önlenmesini hedefliyor.

“Doğal” İfadesi Hangi Sütlerde Kullanılabilecek?

Tebliğdeki dikkat çeken değişikliklerden biri, “doğal” ifadesinin kullanım alanının sınırlandırılması oldu. Yeni kurallara göre “doğal” ifadesi yalnızca tam yağlı ve yağlı içme sütlerinde kullanılabilecek.

“Doğal” olarak tanımlanan sütlerde katkı maddesi, çeşni maddesi veya aroma verici gibi ilave bileşenler bulunamayacak. Ayrıca laktozsuz ve laktozu azaltılmış sütlerde “doğal” ifadesinin kullanılmasına izin verilmeyecek.

Düzenlemeyle birlikte “süt bazlı içecek” tanımı da Türk Gıda Kodeksi İçme Sütleri Tebliği’nden çıkarıldı. Bakan Yumaklı, piyasada bu tanıma giren bir ürün bulunmaması nedeniyle söz konusu değişikliğin yapıldığını açıkladı.

İşletmelere Uyum İçin 31 Mart 2027’ye Kadar Süre

Tebliğin yayımlanmasından önce faaliyet gösteren işletmelere, yeni hükümlere uyum sağlamaları için süre tanındı. Buna göre mevcut işletmelerin düzenlemeye 31 Mart 2027 tarihine kadar uyum sağlaması gerekiyor.

Yeni düzenlemeyle birlikte süt üreticileri ve piyasaya ürün sunan işletmelerin, ürün içeriklerini ve etiketleme uygulamalarını belirlenen kurallara göre yeniden düzenlemesi gerekecek. Tüketiciler açısından ise yağ oranı, şeker içeriği ve “doğal” ibaresinin hangi koşullarda kullanıldığı daha belirleyici hale gelecek.

Muhabir: Resul Özdil