Osmaniye’de kamu kurumlarında görev yapan ve aynı zamanda yükseköğrenim hayatını sürdüren memurlar için önemli bir gelişme yaşandı. Eğitimine devam eden kamu çalışanlarının çalışma koşullarını iyileştirmeyi amaçlayan yeni bir kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunuldu. Teklif, değerlendirilmek üzere ilgili komisyona sevk edilirken, düzenlemenin yasalaşması halinde binlerce memurun çalışma hayatında önemli değişiklikler yaşanabilecek.

Hazırlanan teklif kapsamında, üniversite eğitimi alan kamu personelinin çalışma saatlerinin ders programlarına ve sınav tarihlerine göre yeniden düzenlenebilmesi öngörülüyor. Böylece eğitim hayatını sürdürmek isteyen memurların iş ve eğitim arasında denge kurmasının kolaylaştırılması hedefleniyor.

Eğitim Gören Memurlara Yeni Haklar Geliyor

Teklifin kabul edilmesi durumunda, yükseköğrenimine devam eden memurlar için esnek çalışma modelleri uygulanabilecek. Çalışma saatlerinin ders programlarına göre düzenlenmesinin yanı sıra, kurumların imkanları doğrultusunda çalışma yerlerinin uyarlanması ve farklı çalışma yöntemlerinin hayata geçirilmesi de gündeme gelebilecek.

Özellikle lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimine devam eden kamu çalışanlarının uzun süredir dile getirdiği talepler arasında yer alan esnek çalışma uygulamasının, eğitim süreçlerine olumlu katkı sağlaması bekleniyor.

Eğitim Hakkına Vurgu Yapıldı

Kanun teklifinin gerekçesinde eğitim hakkının anayasal güvence altında olduğu hatırlatıldı. Ayrıca Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerde de eğitim hakkının temel insan haklarından biri olarak kabul edildiği belirtildi.

Gerekçede, bireylerin eğitim imkanlarına erişiminde ekonomik, sosyal ve yapısal nedenlerden kaynaklanan çeşitli engeller bulunduğuna dikkat çekildi. Bu engellerin özellikle eğitimine devam etmek isteyen çalışanlar açısından çeşitli zorluklar oluşturduğu ifade edildi.

Dezavantajlı Gruplar İçin Destek Amaçlanıyor

Teklifte dikkat çeken başlıklardan biri de devlet koruması altında yetişen gençlere yönelik değerlendirmeler oldu. Gerekçede, bu bireylerin eğitim süreçlerinde daha fazla zorlukla karşılaşabildiği belirtilerek sosyal devlet anlayışı çerçevesinde destekleyici uygulamaların önemine vurgu yapıldı.

Düzenlemenin yalnızca eğitim hayatını sürdüren memurları değil, aynı zamanda fırsat eşitliğinin güçlendirilmesini de hedeflediği ifade edildi. Eğitim ve çalışma yaşamının bir arada yürütülebilmesi için kamu kurumlarında daha esnek uygulamaların geliştirilmesi amaçlanıyor.

Osmaniye’deki Kamu Çalışanları Yakından Takip Ediyor

Osmaniye’de görev yapan çok sayıda memur da söz konusu düzenlemeyi yakından takip ediyor. Özellikle üniversite eğitimine devam eden kamu çalışanları, ders saatleri ve sınav dönemlerinde yaşanan zaman sıkıntılarının giderilmesini bekliyor.

Kahramanmaraş'ta Yerli Sarımsağın Kilosu 85 TL
Kahramanmaraş'ta Yerli Sarımsağın Kilosu 85 TL
İçeriği Görüntüle

Uzmanlar, teklifin yasalaşması halinde kamu personelinin eğitim seviyesinin yükselmesine katkı sağlayabileceğini, bunun da kamu hizmetlerinin niteliğine olumlu yansıyacağını belirtiyor.

Süreç Komisyon Görüşmeleriyle Devam Edecek

TBMM’ye sunulan teklif öncelikle ilgili komisyonlarda ele alınacak. Komisyon aşamasında yapılacak değerlendirmelerin ardından teklifin Genel Kurul gündemine gelmesi bekleniyor. Yasama sürecinin tamamlanması halinde eğitim hayatına devam eden memurlar için yeni bir dönem başlayabilecek.

Osmaniye’deki kamu çalışanları başta olmak üzere Türkiye genelinde binlerce memur, eğitim ve çalışma hayatını daha kolay bir şekilde sürdürebilmelerine imkan tanıyacak düzenlemenin hayata geçirilip geçirilmeyeceğini merakla bekliyor.

Muhabir: Resul Özdil