Birçok işveren, işe alım süreçlerinde adaylardan artık “Bağımlılık Yapıcı Madde Tarama Testi” talep ediyor. Uygulama özellikle kritik sektörlerde standart prosedür haline gelirken, test ücretlerinin 2.200 TL’den başladığı belirtiliyor.

Talep 6-7 Kat Arttı

Laboratuvar yetkilileri, son aylarda işveren kaynaklı test taleplerinin 6-7 kat arttığını ifade ediyor. İstanbul’da faaliyet gösteren bazı büyük laboratuvarlarda günlük test sayısının 20 binin üzerine çıktığı öğrenildi. Artan talep nedeniyle laboratuvarlar kurumsal paketler hazırlamaya, toplu anlaşmalar yapmaya ve mobil numune ekipleriyle iş yerlerinde hizmet vermeye başladı.

Bu tablo, madde testlerinin bireysel sağlık kontrolü olmaktan çıkıp kurumsal risk yönetiminin bir parçasına dönüştüğünü gösteriyor.

Hangi Sektörlerde Zorunlu?

Uygulama özellikle enerji, sanayi, lojistik, savunma, kimya ve ağır sanayi gibi yüksek risk barındıran sektörlerde yaygınlaşıyor.

Türkiye’nin önde gelen sanayi kuruluşlarından Tüpraş’ın stajyerler dahil adaylar için madde testini zorunlu hale getirdiği belirtiliyor.

Demiryolu sektöründe faaliyet gösteren TCDD’nin de işe alım kriterleri arasında madde kullanımına yönelik kontrolleri üst sıralara taşıdığı ifade ediliyor.

Savunma sanayiinde ise ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN ve TUSAŞ gibi kurumlarda çalışan ve üretim güvenliği kapsamında testlerin daha sistematik hale getirildiği belirtiliyor.

Google’da Reklam Yarışı

Artan talep, laboratuvar sektöründe de rekabeti artırdı. Birçok firma internet aramalarında üst sıralarda yer alabilmek için reklam çalışmalarına hız verdi. Bazı laboratuvarların “SGK’lıya indirim” gibi kampanyalarla dikkat çektiği görülüyor.

İstanbul’da PTT’den Dar Gelirlilere 15 Bin TL Destek
İstanbul’da PTT’den Dar Gelirlilere 15 Bin TL Destek
İçeriği Görüntüle

İşe Alımda Yeni Kriter

Uzmanlara göre bu uygulama, özellikle ağır sanayi, ulaşım, güvenlik ve sağlık gibi insan hayatını doğrudan etkileyen alanlarda iş güvenliğini artırmayı amaçlıyor. Bazı büyükşehir belediyelerine bağlı ulaşım kurumlarında düzenli testler sonucunda son iki yılda yaklaşık 50 kişinin işine son verildiği belirtiliyor.

İş dünyasında hızla yaygınlaşan madde testi uygulamasının önümüzdeki dönemde daha fazla sektörde standart hale gelmesi bekleniyor.

Muhabir: Mehmet Çardak