Küresel ölçekte karbon salımının azaltılması ve üretim süreçlerinin dijitalleşmesi yönündeki baskılar, çimento sektöründe uluslararası işbirliklerini daha da önemli hale getiriyor. Bu çerçevede TÜRKÇİMENTO ile Çin Çimento Birliği, düşük karbonlu üretim ve dijital dönüşüm hedefleri doğrultusunda işbirliğini derinleştirme kararı aldı.

Çimento

Gerçekleştirilen toplantıda, Çin Çimento Birliği (CCA) ile TÜRKÇİMENTO yönetimi bir araya gelerek iki ülkenin çimento sektöründeki mevcut durumu, dönüşüm stratejilerini ve geleceğe dönük ortak çalışma alanlarını masaya yatırdı. Toplantıya TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Çimento İşverenleri Sendikası Başkanı ve TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nihat Özdemir, TÜRKÇİMENTO CEO’su Volkan Bozay, ÇEİS Genel Sekreteri Serdar Şardan ile Çin Çimento Birliği Başkan Yardımcısı ve Genel Sekreteri Wang Yutao katıldı.

Türk Ve Çinli Çimento Liderleri Aynı Masada

Vali Yılmaz’dan Bahçe Rezerv Yapı Alanında İnceleme
Vali Yılmaz’dan Bahçe Rezerv Yapı Alanında İnceleme
İçeriği Görüntüle

Dünya çimento üretiminin yaklaşık yarısını gerçekleştiren Çin ile ilişkilerin uzun yıllardır sürdüğüne dikkat çeken Adil Sani Konukoğlu, Türkiye’nin stratejik konumu, güçlü ihracat altyapısı ve modern üretim kapasitesinin, Çin’in dijitalleşme ve teknoloji alanındaki deneyimiyle birleşmesi halinde sektörde önemli bir sinerji doğacağını vurguladı.

Çin Çimento Birliği Başkan Yardımcısı ve Genel Sekreteri Wang Yutao ise Çin’de dijitalleşme, otomasyon ve yapay zekâ entegrasyonunu esas alan ulusal bir dönüşüm stratejisi yürüttüklerini belirtti. Wang, 2027 yılına kadar şirketlerin yüzde 70’inin üretim süreçlerini tamamen otomatikleştirmesinin, en az yüzde 20’sinin ise ileri düzey dijital dönüşüm olgunluğuna ulaşmasının hedeflendiğini ifade ederek, Çin’de halihazırda 295 fabrikanın “yeşil tesis” statüsüne sahip olduğunu açıkladı.

TÜRKÇİMENTO ile Çin Çimento Birliği arasındaki işbirliğinin, özellikle Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) süreçlerinde Türk çimento sektörüne rekabet avantajı sağlaması amaçlanıyor.

Öte yandan TÜRKÇİMENTO, geçtiğimiz hafta Azerbaycan Çimento Üreticileri Birliği (ASİA) ile de stratejik işbirliği süreci başlatarak taraflar arasında iyi niyet sözleşmesi imzaladı. 2025 yılı itibarıyla ilk ortak adımların atılması ve sürdürülebilir çimento üretimi odaklı güçlü bir ortaklık modelinin hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Toplantının sonunda Çin Çimento Birliği, TÜRKÇİMENTO yetkililerini 13–15 Mayıs 2026 tarihlerinde Fuzhou’da düzenlenecek 27. Çin Uluslararası Çimento Endüstrisi Fuarı’na (CEMENTTECH) resmi olarak davet etti. Ayrıca önümüzdeki dönemde Türkiye’de teknik seminerler, atölye çalışmaları ve sektör etkinliklerinin iki kurum işbirliğiyle gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Muhabir: Sude Nur Koç