Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Havalimanı ile Sabiha Gökçen Havalimanı'nı ilk kez doğrudan demiryoluyla birbirine bağlayacak projenin ihalesinin 14 Ekim 2026'da gerçekleştirileceğini açıkladı.

Yılda 33 milyon yolcu taşınacak

Bakan Uraloğlu, projenin tamamlanmasıyla birlikte hattın yılda 33 milyon yolcu ve 30 milyon ton yük taşıma kapasitesine ulaşmasının hedeflendiğini belirtti.

Yeni hat sayesinde İstanbul Havalimanı ile Sabiha Gökçen Havalimanı ilk kez doğrudan demiryolu bağlantısıyla birbirine bağlanacak. Ayrıca Marmaray üzerindeki yükün hafiflemesi ve yük taşımacılığı kapasitesinin artırılması da amaçlanıyor.

Dev altyapı yatırımı hayata geçirilecek

İhale kapsamında toplam 122,3 kilometrelik çift ana hat ile bu hatta bağlanan 4,7 kilometrelik tek hat bağlantıları inşa edilecek.

Başkan Özçelik Esnaf ve Vatandaşlarla Buluştu
Başkan Özçelik Esnaf ve Vatandaşlarla Buluştu
İçeriği Görüntüle

Projede ayrıca:

  • 36,2 kilometre uzunluğunda 5 çift tüplü TBM tüneli,
  • 23,3 kilometre uzunluğunda 22 çift hatlı NATM tüneli,
  • 3,7 kilometre uzunluğunda 17 aç-kapa tüneli,
  • 22,1 kilometre uzunluğunda 2 viyadük,
  • 40 köprü,
  • İstasyonlar ve diğer altyapı imalatları yer alacak.

Türkiye'nin en büyük dış finansmanlı demiryolu projesi olacak

Uraloğlu, proje için uluslararası finans kuruluşlarıyla yürütülen görüşmelerde önemli aşama kaydedildiğini belirterek, 6 uluslararası finans kuruluşuyla ön mutabakata varıldığını açıkladı.

Bu kapsamda projeye 6,75 milyar dolar finansman sağlanmasının planlandığını ifade eden Bakan Uraloğlu, Gebze-Sabiha Gökçen Havalimanı-Yavuz Sultan Selim Köprüsü-İstanbul Havalimanı-Çatalca güzergahını kapsayan Kuzey Çevre Demir Yolu Projesi'nin Türkiye'nin en büyük dış finansmanlı demiryolu yatırımı olacağını söyledi.

İki havalimanı ilk kez demiryoluyla bağlanacak

Proje kapsamında demiryolu hattı, Marmaray'ın Çayırova kesiminden başlayarak Sabiha Gökçen Havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve İstanbul Havalimanı üzerinden Çatalca'ya ulaşacak.

Çatalca'da yapımı süren Halkalı-Çerkezköy Hızlı Tren Hattı'na da entegre edilecek proje sayesinde, demiryolu taşımacılığı kesintisiz hale gelecek.

Uraloğlu, hattın 7 gün 24 saat hizmet vereceğini, Marmaray geçişini rahatlatacağını ve Türkiye'nin Asya ile Avrupa arasındaki demiryolu taşımacılığı kapasitesini önemli ölçüde artıracağını belirterek, lojistikte yeni bir dönemin başlayacağını vurguladı.

Muhabir: Suğra İrem Yıldız