Osmaniyeliler başta olmak üzere Türkiye genelinde binlerce esnaf ve mükellefi yakından ilgilendiren vergilendirme düzenlemesi yürürlüğe girdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlanarak uygulamaya alındı.
Yeni düzenleme ile birlikte, 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren basit usulden gerçek usule geçecek mükellefler için önemli idari kolaylıklar sağlandı. Amaç, özellikle küçük esnafın yeni sisteme uyum sürecini kolaylaştırmak ve bürokratik yükü azaltmak.
Gerçek Usule Geçişte Bürokrasi Azalıyor
Bakanlıktan edinilen bilgilere göre, basit usulden gerçek usule geçecek Osmaniyeliler için kayıt, defter tutma ve beyanname verme işlemleri artık daha esnek şekilde yürütülebilecek.
Bugün yayımlanan tebliğ ile, Defter-Beyan Sistemi kapsamındaki işlemlerin, mükelleflerin işletme hesabı esasına göre defter tuttukları süre boyunca, yalnızca mali müşavirler tarafından değil, aynı zamanda bağlı oldukları meslek odaları ve birlikler aracılığıyla da yapılabilmesine imkan tanındı.
Meslek Odalarına Yetki Verildi
Yeni uygulamadan yararlanmak isteyen Osmaniyeliler için meslek odalarının belirli şartları sağlaması gerekiyor. Buna göre;
-
Oda veya birlik bünyesinde
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM)
veya Yeminli Mali Müşavir (YMM) unvanına sahip yeterli sayıda meslek mensubu bulunacak. -
Bu şart sağlanamazsa, işlemler oda bünyesinde çalışmayan meslek mensuplarının gözetim ve denetimi altında gerçekleştirilecek.
Bu adımın, özellikle küçük esnafın mali müşavir maliyetlerini düşürmesi bekleniyor.
Hangi Mükellefler Kapsamda?
Cumhurbaşkanı Kararları doğrultusunda, 30 büyükşehirde faaliyet gösteren ve 1 Ocak 2026 itibarıyla gerçek usule geçecek Osmaniyeliler arasında şu sektörler yer alıyor:
-
Her türlü emtia imalatı ve alım-satımı yapanlar
-
İnşaat ve inşaatla ilgili işler
-
Motorlu taşıt bakım ve onarım hizmetleri
-
Lokanta, kafe ve benzeri hizmet işletmeleri
-
Eğlence ve istirahat yerleri
-
Şehir içi yolcu taşımacılığı yapanlar

Öte yandan, 30 büyükşehirde yer almasına rağmen tüzel kişiliği kaldırılarak mahalleye dönüşen ve nüfusu 2 binin altında olan köy ve beldelerdeki mükellefler için önemli bir istisna getirildi. Bu bölgelerde faaliyet gösteren Osmaniyeliler, şehir içi yolcu taşımacılığı yapanlar hariç olmak üzere basit usulde vergilendirilmeye devam edebilecek.
Osmaniyeli Esnafa Rahat Nefes
Uzmanlar, yapılan düzenlemenin Osmaniyeliler için geçiş sürecini yumuşatacağını, kayıt dışılığı azaltacağını ve esnafın vergiye uyumunu artıracağını belirtiyor. Yeni sistemin özellikle küçük işletmelerin üzerindeki idari yükü hafifletmesi bekleniyor.
Vergide yeni dönemin, 2026 yılı itibarıyla Osmaniye’de ticari faaliyet yürüten binlerce mükellefi doğrudan etkileyeceği ifade ediliyor.



