Resmi Gazete’de yayımlanan 2026 Yılı Cumhurbaşkanı Yıllık Programı ile birlikte, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES)’nin 2026 yılında uygulamaya gireceği açıklandı. Bu düzenleme, Osmaniyeli çalışanlar da dahil olmak üzere milyonlarca vatandaşın gündeminde tartışmalara yol açtı.

Para-15Söz konusu sistem, yıllardır uygulanan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)’nden farklı olarak, tüm çalışanların zorunlu katılımını öngörüyor. Düzenleme kapsamında, çalışanların net maaşlarından her ay yüzde 3 oranında kesinti yapılacak. Buna ek olarak işverenler de çalışan başına yüzde 1 oranında katkı sağlayacak. Toplanan primin yüzde 30’u ise devlet tarafından desteklenecek ve ilerleyen yıllarda vatandaşların emeklilik havuzunda değerlendirilecek.

Para11

TES, tamamen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’ndan bağımsız olarak yürütülecek. Sisteme katılan çalışanların biriken primlerini kullanabilmeleri için en az 10 yıl boyunca sistemde kalmaları gerekecek. Ayrıca, emeklilik şartları kadınlar için 58, erkekler için ise 60 yaş olarak belirlendi. TES aracılığıyla emekli olan Osmaniyeliler, ödedikleri primler dikkate alınarak aylık gelir elde edecek; bu gelir SGK emekli maaşından daha düşük olacak ve tamamlayıcı nitelik taşıyacak.

Para-10

Düzenleme kapsamında, özel durumlar için bazı istisnalar da getirilecek. Doğum, askerlik veya hac ibadeti gibi durumlarda, sistemden belirli oranlarda para çekme hakkı tanınacak. Böylece çalışanlar, acil veya özel ihtiyaçlarını karşılayabilecek.

Para-8

Yanlış Lokasyon Cebinizi Yakabilir!
Yanlış Lokasyon Cebinizi Yakabilir!
İçeriği Görüntüle

Uzmanlar, TES ile çalışanların emeklilik dönemlerinde ek gelir elde edeceğini ve sistemin uzun vadede sürdürülebilir bir tasarruf modeli oluşturacağını belirtiyor. Öte yandan, özellikle Osmaniyeli vatandaşlar, maaşlarından yapılacak kesintilerin ve sistemin getirdiği zorunlulukların detaylarını merak ediyor.

Turk Parasi 3 2 (1)Yetkililer, TES uygulamasının kamuoyuna şeffaf şekilde anlatılacağını ve vatandaşların sistemden sağladığı hakları takip edebileceğini duyurdu. Sistem, 2026 yılı itibarıyla tüm Osmaniyeli çalışanlar için yürürlüğe girecek ve emeklilik planlamasında önemli bir rol oynayacak.

Muhabir: Öznur Atayeter