Düzenlemeye göre, 1 Ocak 2026’dan itibaren 200 bin TL ve üzerindeki EFT, havale ve nakit işlemlerinde kademeli beyan zorunluluğu getirilecek.

Yeni sistem kapsamında Osmaniye’deki banka müşterileri, para transferlerinin tutarına göre farklı beyan yükümlülükleriyle karşılaşacak: Bankacı-1

  • 200 bin TL – 2 milyon TL arası işlemler: İşlemin kısa açıklaması zorunlu olacak. Bankaların sistemindeki açıklama alanına, paranın ne için gönderildiğine dair özet bir ifade yazılması gerekecek.

  • 2 milyon TL – 20 milyon TL arası işlemler: "Nakit İşlem Beyan Formu" doldurulacak. Formda işlemin kaynağı, amacı ve taraflarıyla ilgili ayrıntılı bilgiler yer alacak.

  • 20 milyon TL ve üzeri işlemler: En sıkı denetim bu grupta uygulanacak. İşlemin kaynağı ve amacını gösteren sözleşme, fatura gibi belgelerin ibrazı zorunlu olacak. Ayrıca açıklamalar en az 20 karakterle açık ve anlaşılır şekilde yapılacak.

    Yıllardır Beklenen Düzenleme Geliyor!
    Yıllardır Beklenen Düzenleme Geliyor!
    İçeriği Görüntüle

Türkiye'deki Banka Uygulamalarını Hedef Alan Bir Virüs Ortaya ÇıktıMASAK, düzenlemenin temel amacının uluslararası mali şeffaflık standartlarına uyum sağlamak olduğunu belirtti. Düzenleme, kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadeleye yönelik FATF kriterleri ve risk bazlı analizler dikkate alınarak hazırlandı.

Kapsam Dışı İşlemler: Kamu kurumlarının işlemleri, bankaların kendi aralarındaki transferler ve ATM üzerinden yapılan düşük tutarlı işlemler bu beyan zorunluluğuna tabi olmayacak.

Garanti BankasiUygulamanın Cezai Yaptırımı: Beyan yükümlülüğüne uymayan Osmaniye’deki banka müşterilerinin yüksek tutarlı para transferleri, bankalar tarafından işleme alınmayacak. Ayrıca bankalar, 5549 sayılı Kanun kapsamında idari yaptırımlarla karşılaşabilecek.

MASAK’ın hazırladığı tebliğ taslağı ile Osmaniye’de de finansal sistemde şeffaflığın artırılması ve yüksek tutarlı para transferlerinin daha yakından izlenmesi hedefleniyor.

Muhabir: Mehmet Çardak