Faiz İndirimi Beklentisi Güçleniyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) uyguladığı sıkı para politikası devam ederken, piyasaların en çok merak ettiği konuların başında faiz indiriminin ne zaman başlayacağı geliyor. Küresel finans kuruluşları ile ekonomi uzmanlarının değerlendirmelerine göre, çekirdek enflasyondaki direnç nedeniyle kısa vadede politika faizinde indirime gidilmesi beklenmiyor.

Piyasa beklentileri, enflasyondaki kalıcı iyileşmenin görülmesinin ardından faiz indirimi sürecinin 2026'nın son çeyreğinde başlayabileceği veya 2027'nin ilk çeyreğine sarkabileceği yönünde şekilleniyor. Bu nedenle hem yatırımcılar hem de kredi kullanmayı planlayan vatandaşlar Merkez Bankası'nın gelecek dönemde atacağı adımları yakından takip ediyor.

SunExpress ile Ankara'dan Rotterdam'a direkt uçuşlar 15 Temmuz'da başlayacak
SunExpress ile Ankara'dan Rotterdam'a direkt uçuşlar 15 Temmuz'da başlayacak
İçeriği Görüntüle

İlk Destek Konut Sektörüne Verilebilir

Ekonomi ve gayrimenkul uzmanlarına göre faiz indirimi sürecinin başlamasıyla birlikte kredi genişlemesinde önceliğin konut sektörüne verilmesi bekleniyor. Özellikle ilk kez ev sahibi olacak vatandaşlara yönelik finansman imkanlarının artırılması ihtimali sektör temsilcileri tarafından güçlü bir beklenti olarak değerlendiriliyor.

Barınma ihtiyacının karşılanmasına yönelik atılabilecek bu adımın, uzun süredir yüksek finansman maliyetleri nedeniyle yavaşlayan konut piyasasına da hareketlilik kazandırabileceği ifade ediliyor. Böylece hem konut satışlarının hem de yeni konut yatırımlarının yeniden ivme kazanması öngörülüyor.

Diğer Kredi Türlerinde Sıkı Politika Sürebilir

Uzmanlar, faiz indirimi süreci başlasa bile tüketici, ihtiyaç ve taşıt kredilerinde mevcut sıkı politikanın bir süre daha korunabileceğini belirtiyor. Merkez Bankası ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), enflasyonla mücadele kapsamında kredi büyümesini kontrollü şekilde yönetmeye devam etmesi bekleniyor.

Bu nedenle kredi imkanlarının tüm alanlara aynı anda genişletilmesi yerine, öncelikli sektörlere yönelik kademeli bir destek modelinin uygulanabileceği değerlendiriliyor.

Osmaniye'de Konut Almayı Planlayanlar Gelişmeleri Yakından İzliyor

Faiz indirimi beklentisi, Osmaniye'de ev sahibi olmayı planlayan vatandaşlar tarafından da yakından takip ediliyor. Son dönemde yüksek kredi faizleri nedeniyle konut alımını erteleyen birçok kişi, olası faiz indiriminin ardından daha uygun finansman koşullarının oluşmasını bekliyor.

Sektör temsilcileri, kredi maliyetlerinde yaşanabilecek düşüşün Osmaniye'deki konut satışlarına da olumlu yansıyabileceğini ifade ederken, özellikle ilk kez ev sahibi olacak vatandaşların yeni kredi paketlerinden faydalanmasının mümkün olabileceğini belirtiyor. Ancak uzmanlar, faiz indirimi takviminin enflasyondaki gelişmelere bağlı olarak şekilleneceğini ve resmi açıklamaların yakından takip edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Muhabir: Resul Özdil