TÜİK Açıkladı: Osmaniye’de Ekonomiye Güven Yine Yok!
Mayıs 2025 Ekonomik Güven Endeksi 100’ün Altında Kaldı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı Mayıs ayına ilişkin Ekonomik Güven Endeksi verilerini açıkladı. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Osmaniye’de de ekonomiye güven zayıf seyrediyor. Nisan ayında 96,6 olan endeks, Mayıs ayında yalnızca 0,1 puan artarak 96,7 seviyesine yükseldi. Endeksin hâlâ 100’ün altında olması, halkın ekonomik beklentilerde iyimser olmadığını gösteriyor.
Osmaniye’de Kötümserlik Sürüyor
TÜİK verilerine göre güven endeksinin 100’ün altına düşmesi, genel ekonomik duruma yönelik kötümserliği yansıtıyor. Nisan ayı itibarıyla son 8 ayın en düşük seviyesine inen endeks, Mayıs'ta da toparlanamadı. Osmaniye’de de vatandaşların ekonomik gidişata dair beklentileri temkinli ve karamsar.
Sektörel Güven Endekslerinde Dağılım
Alt başlıklarda dikkat çeken gelişmeler şöyle:
-
Tüketici güveni %1,1 artarak 84,8 oldu.
-
Hizmet sektörü güveni %0,9 artarak 110,5 seviyesine çıktı.
-
Perakende ticaret sektörü %0,6 artışla 111,2 seviyesine ulaştı.
-
İnşaat sektörü güveni %3,9 artarak 88,4 oldu.
-
Reel kesim (imalat sanayi) güveni %2,2 oranında düşerek 98,6'ya geriledi.
Genel Tablo: Güven Hâlâ Yok
Ekonomik Güven Endeksi’nin 0-200 arasında değer aldığını hatırlatan uzmanlar, 100’ün altında kalan değerlerin halkın ekonomik beklentilerinde güvensizliğe işaret ettiğini belirtiyor. Osmaniye’de de bu durum, ekonomik iyileşmeye duyulan inancın hâlâ zayıf olduğunu gösteriyor.