Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, doğada alışılmadık görüntülere neden oldu. İlçeye bağlı Koçlu köyünde bazı ceviz ağaçları Aralık ayında yeniden meyve verdi. Köylüler, daha önce bu dönemde böyle bir olaya neredeyse hiç tanıklık etmediklerini belirterek şaşkınlıklarını dile getirdi.
Mevsim Sıcaklıkları Ağaçları Yanılttı
Son haftalarda özellikle gündüz saatlerinde hissedilen yüksek sıcaklıklar, ceviz ağaçlarında ikinci bir uyanma dönemini tetikledi. Normal koşullarda sonbaharda yaprak dökmesi gereken ceviz ağaçlarının yeniden meyve vermesi, uzmanlara göre iklim değişikliğinin yerel etkilerinden biri olarak değerlendiriliyor.
“Aralık ayında ceviz toplamak gerçekten şaşırtıcı. Bu yıl havalar çok sıcak gitti. Ağaçlar kendini yeniden bahar gelmiş gibi sandı.”
— Koçlu köyünden vatandaşlar
Köylüler Hem Şaşkın Hem Endişeli
Bazı köylüler bu durumu sevindirici bir sürpriz olarak karşılasa da uzun vadede ağaçların biyolojik dengesinin bozulmasından endişe duyuluyor. Uzmanlar, kışın gerçekleşmesi gereken soğuklama döneminin kesintiye uğraması halinde gelecek yılki verimin düşebileceği uyarısında bulunuyor.
İklim Değişikliği Etkisi Güçleniyor
Türkiye’nin birçok bölgesinde olduğu gibi Osmaniye’de de sıcaklık değerleri mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Ceviz ağaçlarının Aralık ayında meyve vermesi, iklim değişikliğinin tarım ve bitki gelişimi üzerindeki etkilerinin yerelde daha görünür hale geldiğini bir kez daha ortaya koydu.


