İstanbul’da Tarım ve Orman Bakanlığı ekipleri, yasa dışı avcılığın önüne geçmek ve balık popülasyonunu korumak amacıyla kapsamlı bir denetim gerçekleştirdi. Kadıköy Balık Pazarı’nda yapılan denetimlere MİLLİYET ekibi de katıldı.
Ekipler, tezgâhlarda satılan balıkların boylarını ve türlerini tek tek inceledi. Yapılan kontrollerde, satışı yapılan balıkların yasal sınırların içinde olduğu tespit edildi; yasak tür ya da boyda balık satışına rastlanmadı. Ancak uzmanlara göre asıl sorun denizde, avlanma sürecinde yaşanıyor.

Türkiye COP31’i Nasıl Yönetecek?
Türkiye COP31’i Nasıl Yönetecek?
İçeriği Görüntüle

Trabzon’da Hamsi 100 Tl’den Tezgâhta2

7 Milyon TL Ceza Kesildi

Denizlerdeki denetimler, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinasyonunda Sahil Güvenlik, Jandarma, Emniyet Müdürlüğü ve zabıta ekipleri iş birliğiyle yürütülüyor.
Satış noktalarındaki kontroller ise doğrudan Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gerçekleştiriliyor.
Balık sezonunun açıldığı 1 Eylül’den bu yana 17,79 ton su ürününe el konulurken, toplam 1 milyon 837 bin TL ceza kesildi.
Yıl başından 10 Kasım’a kadar olan dönemde ise denetimler sonucunda 30,8 ton su ürününe el konuldu, 7 milyon 332 bin 900 TL ceza uygulandı ve 22 tekneye el konuldu.


Trabzon’da Hamsi 100 Tl’den Tezgâhta3

Uzmanlar Uyarıyor: “Yasal Boylar Yükseltilmeli”

İstanbul Üniversitesi’nden Doç. Dr. Taner Yıldız, balıkların üreme olgunluğuna erişmeden avlanmasının türlerin geleceğini tehlikeye attığını vurguladı:

“Balık yeterli boya ulaşmadan avlanırsa üreme şansı bulamaz. En az 11 ticari türde balık boyu sınırları, üreme olgunluğuna ulaşmadan yakalanmasına neden olacak kadar düşük. Özellikle palamut, mezgit, kılıç ve lüfer için yasal boyların yükseltilmesi gerekiyor.”

Gıda aktivisti Defne Koryürek ise denetimlerin artırılması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“İstanbul Boğazı’nda lüfer azaldı. Sadece boy sınırı koymak yeterli değil. Ağların seçiciliği düşük, küçük balıklar da yakalanıyor. Gerçek lüfer en az 30 santimetre olmalı. Denetim sıklığı ve doğru bilgilendirme çok önemli.”


Trabzon’da Hamsi 100 Tl’den Tezgâhta4

Karadeniz’de Hamsi Küçüldü

Ordu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Aydın, Karadeniz’de av baskısına bağlı olarak hamsilerin boylarının son yıllarda ciddi şekilde azaldığını söyledi:

“Önceki yıllarda tezgâhlarda 12-13 santimetre uzunluğundaki hamsiler görülüyordu. Şimdi 7-8 santimlik hamsiler var. Bu durum, sürdürülebilir balıkçılığı tehdit ediyor. Balıkların en az bir kez üreme şansı bulması gerekiyor.”


Trabzon’da Hamsi 100 Tl’den Tezgâhta5

Denetimler Caydırıcı Etki Yaratıyor

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Sadettin Doğu, yapılan denetimlerin etkili olduğunu belirterek şu bilgileri paylaştı:

“Tezgâhlarda büyük bir sorun yaşamıyoruz. Sorun daha çok denizde, avlanma sırasında karşımıza çıkıyor. Uygun ürün satmayan işletmelere 37 bin 770 TL ceza kesiliyor, ürünlere el konuluyor. İhlal tekrarlanırsa ceza iki katına çıkıyor. Bu yüzden satıcılar daha dikkatli davranıyor.”

Doğu, ele geçirilen yasadışı su ürünlerinin büyük kısmını midyelerin oluşturduğunu da ifade etti.


Trabzon’da Hamsi 100 Tl’den Tezgâhta6

Yasal Balık Boyları (Avlanma Sınırı)

Tür Asgari Boy (cm)
Hamsi 9
İstavrit 13
Barbun / Tekir 12
Palamut 25
Lüfer 18
Sardalya 11
Mezgit 13

Bu sınırların altındaki balıkların avlanması yasak. Küçük boydaki balıkları yakalayan kişilere 76 bin TL’ye kadar idari para cezası uygulanıyor.


Trabzon’da Hamsi 100 Tl’den Tezgâhta1

Uzmanlardan Çağrı: “Sürdürülebilir Balıkçılık Şart”

Uzmanlar, İstanbul’da sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması için hem balık boyu sınırlarının güncellenmesi hem de denetimlerin denizden sofraya kadar kesintisiz sürdürülmesi gerektiğini vurguluyor.
Ayrıca tüketicilerin de alışveriş yaparken balığın boyuna dikkat etmesi, küçük balık satın almaktan kaçınması öneriliyor.

Muhabir: Öznur Atayeter