Eğitim-İş Osmaniye İl Sekreteri Kubilay Güvel, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla yayımladığı açıklamada, gençliğin içine itildiği karanlık tabloya dikkat çekerek, “Atatürk’ün umudu olan gençlik bu düzene mahkûm edilemez” dedi.
“19 Mayıs, bağımsızlığın ve direnişin adıdır”
Güvel, 19 Mayıs 1919’un Türk milletinin bağımsızlık yolunda verdiği tarihi mücadelede ilk adım olduğunu hatırlatarak, bu günün yalnızca bir tarih değil, bir uyanışın sembolü olduğunu belirtti.
“Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışıyla yakılan özgürlük meşalesi, bugün hâlâ yolumuzu aydınlatıyor. 19 Mayıs, saltanata karşı halkın egemenliğini savunan bir devrimin başlangıcıdır.”
“Cumhuriyet ve devrimleri hedef alınıyor”
Eğitim-İş İl Sekreteri, günümüzde Cumhuriyet değerlerinin sistematik biçimde aşındırıldığını vurgulayarak, Atatürk ilke ve devrimlerinin hedef alınmasından duydukları endişeyi dile getirdi:
“Tek adam rejimi ve bu rejimin destekçileri, Cumhuriyet’in tüm kazanımlarını yok saymakta, çağdaş eğitimi ve bilim hedefini terk etmektedir.”
Eğitimde ve istihdamda gençliğin çöküşü
Güvel, Türkiye’de gençliğin eğitimden koparıldığını, istihdamda ise güvencesizlikle karşı karşıya bırakıldığını rakamlarla ortaya koydu:
-
OECD’ye göre Türkiye, üniversite eğitiminin getirisi en düşük ikinci ülke.
-
2002’de asgari ücretin %27’si olan burs oranı, 2025’te %13’e geriledi.
-
2015-2023 yılları arasında 2 milyondan fazla genç üniversite eğitimini yarıda bıraktı.
-
Türkiye’de NEET oranı (%27,93) ile zirvede; her 4 gençten biri ne okuyor ne çalışıyor.
-
İş bulma umudunu kaybeden gençlerin sayısı, 2019’da 87 bin iken, 2023’te 412 bine ulaştı (%369 artış).
-
Gençlerin %45’i işini kaybetme riskiyle yaşıyor.
-
Dünya Mutluluk Raporu’na göre Türkiye gençleri, mutlulukta 101. sırada.
-
2023’te 15-34 yaş arası 329 bin genç, yurt dışına göç etti.
“Gençliği karanlığa terk etmeyeceğiz”
Güvel, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
“Atatürk’ün ‘Bütün ümidim gençliktedir’ diyerek emanet ettiği gençliği, yalnızlaştıran, değersizleştiren ve yoksulluğa mahkûm eden düzene karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. 19 Mayıs’ta, laik, demokratik ve eşit bir Türkiye için gençliğin yanında olmaya devam edeceğiz.”