Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 10. Yargı Paketi kapsamında ceza infaz sisteminde yapılan önemli düzenlemeleri kamuoyuyla paylaştı. 4 Haziran 2025 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren kanunla, bir yıl ve iki yıl hapis cezası alan kişilerin cezaevinde kalma süreleri netlik kazandı.
Bakan Tunç’un açıklamasına göre, bir yıl ceza alan hükümlüler en az 18 gün cezaevinde kalacak. Bu yeni düzenleme ile cezanın infazı daha kısa sürelere indirgenirken, denetimli serbestlik uygulamalarının kapsamı ve etkinliği artırılacak. Aynı şekilde, iki yıl hapis cezası alanlar en az 36 gün cezaevinde bulunacak.
Tunç, “Denetimli serbestlik görevlilerimiz gece gündüz toplumun her kesimine dokunmaya çalışıyor. Bu büyük yapının daha da güçlenmesi için gerekli tüm adımları atmaya, sistemi geliştirmeye kararlıyız” ifadelerini kullandı. Bakan, cezasızlık algısının önüne geçilmesinin öncelikleri arasında olduğunu belirtti.
Yeni infaz sistemi kapsamında, konutta infaz uygulamaları ve denetimli takip yöntemleri de genişletiliyor. Denetimli serbestlik sistemi, sadece geçmişteki cezayı çekme değil, aynı zamanda geleceğe umutla bakma fırsatı olarak görülüyor.
Özetle, 10. Yargı Paketi ile birlikte cezaevinde kalma süreleri yeniden düzenlenerek, bir yıl ceza alanlar en az 18 gün, iki yıl ceza alanlar ise en az 36 gün cezaevinde kalacak. Bu düzenleme, hem infaz sürecinin etkinliğini artırmayı hem de toplumda cezasızlık algısını azaltmayı hedefliyor.
Osmaniyeliler ve tüm vatandaşlar için bu gelişmeler büyük önem taşıyor. Yeni infaz süreleri hakkında detaylı bilgi almak ve yasal süreçleri takip etmek önem arz ediyor.