“Asgari Ücret Daha Cebe Girmeden Eridi”
İsa Karakaş, mevcut ekonomik verilerin çalışanların alım gücünü ciddi şekilde düşürdüğünü belirtti. Kira artış oranının yüzde 33,98 olarak açıklanmasına dikkat çeken Karakaş, bu oranın asgari ücret artışının üzerinde olduğunu vurguladı.
Asgari ücretin 28 bin 75 TL olduğunu hatırlatan Karakaş, ocak ayı enflasyonunun ardından ücretin daha alınmadan değer kaybettiğini ifade ederek, “İşçilerin cebine girmeden 1.358 lira buharlaştı” dedi.
Temmuz Ayında Ara Zam Sinyali
Ara zam tartışmalarına da değinen Karakaş, temmuz ayında yeni bir düzenleme yapılmasının kaçınılmaz hale geldiğini söyledi. Tamamlayıcı emeklilik sisteminin gündeme gelmesiyle birlikte yüzde 3’lük kesinti ihtimalinin konuşulduğunu belirten Karakaş, bu gelişmelerin ara zam ihtiyacını artırdığını ifade etti.
Karakaş, “Hükümet olumsuz tepkilerin farkında. Mevzuat açısından da temmuz ayında ara zam yapılmasının önünde bir engel yok. Benim beklentim, temmuzda mutlaka bir gelişme olacağı yönünde” diye konuştu.
Özel Sektörde Zamlar Yetersiz Kaldı
Özel sektörde yapılan ücret artışlarının da beklentileri karşılamadığını belirten Karakaş, birçok iş yerinde zamların asgari ücret seviyesinde kaldığını söyledi. Bu durumun yalnızca asgari ücretlileri değil, tüm ücretli çalışanları olumsuz etkilediğini dile getirdi.
Bayram İkramiyesi İçin Rakam Verdi
Emeklilerin merakla beklediği bayram ikramiyesi konusunda da kulis bilgileri paylaşan Karakaş, yüzde 25’lik artış formülünün öne çıktığını belirtti.
Yaklaşık 17 milyon emekli ve hak sahibinin bulunduğunu hatırlatan Karakaş, bütçe dengeleri nedeniyle yüksek artışın zor olduğunu vurguladı. Buna göre bayram ikramiyesinin en fazla 5 bin TL olmasının beklendiğini söyledi.
Karakaş, Cumhurbaşkanı’nın devreye girmesi halinde bu rakamın 6 bin TL’ye kadar çıkabileceğini, Kurban Bayramı’nda da aynı tutarın ödenmesinin planlandığını ifade etti.
SGK Borçlarına Kolaylık Geldi
SGK borcu bulunan vatandaşlara yönelik yeni düzenlemelere de değinen Karakaş, önemli bir kolaylık sağlandığını açıkladı. Daha önce yüzde 10 peşinat şartı bulunduğunu hatırlatan Karakaş, yeni sistemle birlikte peşin ödemenin sadece bir taksitle sınırlandığını belirtti.
Borçların 36 aya kadar taksitlendirilebileceğini söyleyen Karakaş, bu düzenlemelerin sicili bozuk olan vatandaşlar için de rahatlatıcı olduğunu dile getirdi.
Esnaf İçin Yeni Yapılandırma Beklentisi
Programın sonunda esnaf ve sanatkârların vergi borçlarına ilişkin beklentilere değinen Karakaş, yeni bir yapılandırma talebinin güçlü olduğunu ifade etti. Önümüzdeki dönemde çıkması beklenen torba yasa ile bu konuda yeni adımlar atılabileceğini söyledi.






