YSK'nın 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri için belirlediği seçim günü yasakları açıklandı. Oy verme günü saat 06.00'dan 23.59'a kadar alkollü içki satışı ve içkili yerlerle umumi mahallerde her türlü alkollü içki içimi yasak olacak. Ayrıca, silah taşıma yasağı getirilerek köy, kasaba ve şehirlerde, Türk Ceza Kanunu'nun belirlediği silahları sadece emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlar taşıyabilecek.

Oy verme süresince kahvehane, kıraathane, kafe ve internet kafeler gibi umumi eğlence yerleri kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda ise yalnızca yemek servisi yapılacak. Ancak seçim yasaklarına uyulması şartıyla oy verme günü saat 18.00'den sonra düğün yapılabilecek.

Oy verme günü saat 18.00'e kadar radyolar ve diğer yayın organları tarafından seçimler ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak olacak. Saat 18.00 ile 21.00 arasında sadece YSK tarafından belirlenen haber ve tebliğlerin yayınlanmasına izin verilecek. Saat 21.00'den sonra ise tüm yayınlar serbest olacak. Ayrıca, basın ve yayın kuruluşlarına 1 Ocak 2024'ten seçimin bitimine kadar olan dönemde tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine uyma zorunluluğu getirildi. Yayınlarında siyasi partiler ve bağımsız adaylar arasında fırsat eşitliğini sağlamak da gerekiyor.

Kabine bugün toplanıyor Kabine bugün toplanıyor

YSK'nın belirlediği bu kuralların seçim sürecine ve demokratik süreçlere etkisi büyük olacak. Bu düzenlemelerle birlikte, seçim günü düzeninin sağlanması ve adaylara eşit fırsat tanınması hedefleniyor.