Düzenleme ile birlikte Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), son 5 yıla yönelik milyonlarca gayrimenkul alım-satım işlemini yeniden denetleyecek. Usulsüz tapu beyanı tespit edilen alıcı ve satıcı taraflar ise tebligat yoluyla savunmaya davet edilecek.
Ekim ayında başlayan yeni yasama dönemiyle birlikte TBMM Genel Kurulu’na birçok kanun teklifi sunulurken, bu kapsamda vergiye yönelik önemli bir düzenleme de gündeme geldi. AK Parti tarafından Meclis’e sunulan teklif, tapu harçlarına ilişkin cezalarda dikkati çeken değişiklikler içeriyor.
Dört Katına Çıkarıldı
Mevcut mevzuata göre, taşınmaz alım-satımında beyan edilen bedelin gerçeğe aykırı olması durumunda taraflara, gerçek bedel ile beyan edilen bedel arasındaki farkın yüzde 25’i oranında vergi zıyai cezası uygulanıyor. Yeni düzenleme ile bu oran yüzde 100’e yükseliyor. Böylece tapu işlemlerinde usulsüz beyanın önüne geçilmesi ve geriye dönük işlemlerde etkin denetim sağlanması hedefleniyor.

Tapu Sahipleri Tebligatla Savunmaya Davet Edilecek
Yasalara göre, tapu alım-satım işlemlerinde beyan edilen bedelin yüzde 4’ü harç olarak ödeniyor ve bu harcın alıcı ile satıcı arasında paylaşılması gerekiyor. Ancak uygulamada çoğunlukla alıcı harcı tek başına ödüyor. Bu durum, tarafların tapu bedelini düşük göstererek daha az harç ödemesine yol açıyor ve her yıl milyarlarca liralık kamu zararı oluşuyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2025 başında GİB’de yeni inceleme ekipleri oluşturdu. Geriye dönük 5 yıllık taramalarda milyonlarca alım-satım işlemi incelenirken, şüpheli işlemler için taraflara tebligat gönderilmeye başlandı.

Suç Tarihi Belirleyici Olacak
Meclis’ten geçmesi halinde yeni düzenleme, vergi zıyai cezalarını dört katına çıkaracak. Ancak geriye dönük taramalarda tespit edilen usulsüzlükler için mükellefler mevcut yüzde 25’lik cezayı ödemeye devam edecek. Yeni düzenlemede ceza oranı, tapu devir tarihine göre belirlenecek. Eski tarihlerdeki işlemler için yüzde 25, yeni yapılan tapu işlemlerinde ise usulsüzlük tespit edilirse ceza yüzde 100 üzerinden uygulanacak.




