Bakan Tekin, özellikle sanayi ve ticaret sektörlerinden gelen “nitelikli iş gücü” talepleri doğrultusunda bazı eğitim modellerinin gündeme geldiğini belirtti.

TRT Haber’e konuşan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, zorunlu eğitim sisteminde olası değişikliklerin değerlendirildiğini söyledi. ❝Sanayi ve ticaret alanındaki ihtiyaçlar doğrultusunda öneri modelleri tartışılıyor. Toplumsal uzlaşı sağlayabilecek düzenlemeler kabine gündemine alınabilir❞ ifadelerini kullandı.

Yusuf tekinÜç Farklı Model Masada

Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgilere göre, zorunlu lise eğitiminde üç farklı model öne çıkıyor:

Osmaniye’de YKS Heyecanı Başladı!
Osmaniye’de YKS Heyecanı Başladı!
İçeriği Görüntüle
  • 3+1 Eğitim Modeli: Bu modelde lise eğitimi üç yıl zorunlu olacak. Öğrenciler 11. sınıfı bitirdikten sonra diploma alabilecek. 12. sınıf isteğe bağlı olacak ve üniversiteye hazırlık odaklı düzenlenecek.

  • 2+2 Eğitim Modeli: Lise eğitimi iki yılla sınırlanacak. Öğrenciler iki yılı tamamladıktan sonra diploma alabilecek, dileyen öğrenciler ek iki yıl eğitim alarak devam edebilecek.

  • Yaş Esaslı Model: Bu yaklaşıma göre 16 yaşına gelen öğrenciler zorunlu eğitimlerini tamamlamış sayılacak ve diploma alabilecek.

CHP’den Sert Eleştiri: ❝Asıl Sorunları Görmezden Geliyorlar❞

CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, söz konusu önerileri NEFES platformuna yaptığı açıklamada sert sözlerle eleştirdi. ❝Milyonlarca çocuk okula aç gidiyor. Bu acil ve önemli sorunları görmezden gelerek zorunlu eğitimi tartışmaya açıyorlar❞ dedi.

Özçağdaş, iktidarın eğitim politikalarını da eleştirerek şu değerlendirmelerde bulundu:

— ❝Cemaatleri eğitimin bir paydaşı haline getirdiler.❞
— ❝İktidarlarında köy okullarını kapattılar, taşımalı eğitimle özellikle kız çocuklarının okula erişimini zorlaştırdılar.❞

Gözler Kabine’de

Eğitimde olası yapısal değişikliklerin, bakanlığın önerisiyle Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin gündemine gelmesi bekleniyor. Ancak düzenlemelerin toplumda nasıl karşılık bulacağı ve olası etkileri konusunda tartışmalar devam ediyor.

Muhabir: Öznur Atayeter