MERKEZ BANKASI FAİZ KARARINI AÇIKLADI

PPK, yılın yedinci toplantısında politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 40,5’ten yüzde 39,5’e çekti.
Kurul ayrıca, gecelik vadede borçlanma faiz oranını yüzde 39’dan yüzde 38’e,
gecelik vadede borç verme faiz oranını ise yüzde 43,5’ten yüzde 42,5’e düşürdü.

2026’da Elektrikte Yeni Dönem:Sayaçlar Uzaktan Okunacak
2026’da Elektrikte Yeni Dönem:Sayaçlar Uzaktan Okunacak
İçeriği Görüntüle

Ekonomistlere göre, aralık ayındaki PPK toplantısına ilişkin önemli sinyaller verilen metinden, bir önceki toplantıda yer alan Orta Vadeli Program (OVP) ifadesinin çıkarılması dikkat çekti.
Metinden çıkarılan cümle:

“Orta Vadeli Program’da öngörülen makroekonomik çerçeve bu sürece katkı sağlayacaktır.”

Paratl

EKONOMİSTLERDEN İLK DEĞERLENDİRMELER

TCMB eski Başekonomisti Prof. Dr. Ali Hakan Kara, karar için “Merkez Bankası risk almadı ve orta yolu buldu” yorumunda bulundu.
Kara, paylaşımında ayrıca şu ifadeyi kullandı:

“Merkez Bankası karar metninde faizi indirmemek gerektiğini ima ediyor ama indiriyor. Allah yardımcıları olsun; ne diyeyim.”

TEPAV Direktörü Burcu Aydın, Merkez Bankası’nın faiz indirimine rağmen açıklama metninde enflasyondaki artışa dikkat çektiğini belirterek şu ifadeleri vurguladı:

“Enflasyonun ana eğilimi eylül ayında yükselmiştir.”
“…dezenflasyon sürecinin yavaşladığına…”
“Başta gıda olmak üzere son dönem fiyat gelişmelerinin enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları kanalıyla dezenflasyon süreci üzerinde oluşturduğu riskler belirginleşmiştir.”

Aydın, bu ifadelerin ardından, “Bu durumda Banka neden faiz indirdi?” sorusunu yöneltti.

Para-13

E507 adlı ekonomi platformu ise değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi:

“TCMB politika faizini 1 puan indirdi: %40,5 → %39,5.
Dezenflasyon yavaşladı, riskler belirginleşti. Gelecek toplantıda faiz indirimi olup olmayacağı belirsizleştirildi.”

Prof. Dr. Serap Durusoy, “Metinde değişiklik çok. Enflasyona ilişkin oldukça fazla yer verilmiş.” diyerek dikkat çekti.

Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş ise kararın tutarsız olduğuna işaret ederek şunları söyledi:

“PPK kararında bir yanlışlık var! Eğer faiz indirimi doğruysa, açıklama metnindeki görüşler yanlış!
Yok eğer metindeki görüşler doğruysa, faiz indirimi yanlış!”

Para-10

KARAR METNİNDEN ÖNE ÇIKANLAR

“Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 40,5’ten yüzde 39,5’e indirilmesine karar vermiştir.

Kurul ayrıca, Merkez Bankası gecelik vadede borç verme faiz oranını yüzde 43,5’ten yüzde 42,5’e, gecelik vadede borçlanma faiz oranını ise yüzde 39’dan yüzde 38’e indirmiştir.”

DEZENFLASYON YAVAŞLADI, RİSKLER BELİRGİNLEŞTİ

“Enflasyonun ana eğilimi eylül ayında yükselmiştir. Son döneme ait veriler talep koşullarının dezenflasyonist düzeyde olduğuna ancak dezenflasyon sürecinin yavaşladığına işaret etmektedir.

Başta gıda olmak üzere son dönem fiyat gelişmelerinin, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları kanalıyla dezenflasyon süreci üzerinde oluşturduğu riskler belirginleşmiştir.”

200 Tl Para

Metinde ayrıca, “fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği” vurgulandı.

“Kurul politika faizine ilişkin adımları; enflasyon gerçekleşmeleri, ana eğilim ve beklentiler doğrultusunda ara hedeflerle uyumlu biçimde, dezenflasyonun gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirleyecektir.
Adımların büyüklüğü, enflasyon görünümü odaklı, toplantı bazlı ve ihtiyatlı bir yaklaşımla gözden geçirilecektir.”

ARA HEDEFLERDEN BELİRGİN HALDE AYRIŞTI

“Enflasyon görünümünün ara hedeflerden belirgin bir biçimde ayrışması durumunda, para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır.

Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması halinde parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecektir.

Likidite koşulları yakından izlenecek ve likidite yönetimi araçları etkili şekilde kullanılmaya devam edecektir.

Kurul, politika kararlarını enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır.”

Para 1

EYLÜLDE 250 BAZ PUAN İNDİRİLMİŞTİ

Hatırlanacağı üzere, TCMB geçen ayki toplantısında 250 baz puanlık faiz indirimiyle politika faizini yüzde 43’ten yüzde 40,5’e düşürmüştü.

Muhabir: Suğra İrem Yıldız