COP28, tarihi bir anlaşmaya sahne olurken, Zero Carbon Analytics'in son raporu küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin son on yılda üç katına çıkarak önemli bir büyümeyi ortaya koyuyor.

Verilere göre, dünya genelindeki ülkelerin yarısından fazlası son 10 yılda yenilenebilir enerji kapasitelerini üç katına çıkardı. Özellikle 2014 ile 2022 yılları arasında küresel kapasite üç katına çıktı.2023 yılında, yeni eklenen yenilenebilir kapasitede %50'lik bir artışla 500 GW'ın üzerine çıkması bekleniyor.2020'den bu yana temiz enerjiye yapılan yatırımlar %40 oranında artarak fosil enerji yatırımlarını geride bıraktı.2023'ün ilk yarısında, yenilenebilir enerji kaynaklarına küresel yatırımlar 358 milyar dolara yükselerek altı aylık dönemler arasında en yüksek seviyeye ulaştı.

Toyota Corolla İçin Büyük Fırsat: ÖTV Muafiyeti ile Sıfır Kilometre Araçlarda Dev İndirim! Toyota Corolla İçin Büyük Fırsat: ÖTV Muafiyeti ile Sıfır Kilometre Araçlarda Dev İndirim!

Raporda ayrıca, Global Energy Monitor'ün Küresel Güneş Enerjisi İzleyicisi Proje Yöneticisi Kasandra O'Malia'nın yorumuna yer veriliyor. O'Malia, "2030 yılına kadar yenilenebilir enerjiyi üç katına çıkarmak için her yıl 280 GW'lık şebeke ölçeğinde güneş enerjisi, küçük ölçekli güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi kurulması gerektiğini belirtiyor. Bu hedefin gerçekleşmesi için hükümetler, bankalar, şirketler ve bireylerin işbirliği yapması gerektiğini vurguluyor.

Ayrıca, UNFCCC Eski Başkanı ve Global Optimism Kurucu Ortağı Christiana Figueres, yenilenebilir enerji dönüşümünün heyecan verici olduğunu ancak finans, gıda ve doğa ile ilgili girişimlerin desteklenmesi gerektiğini ifade ediyor. Figueres, "Zihniyetimizin de değişmesi gerekiyor. COP28, herkesin dahil olduğu kolektif bir çalışma olmalıdır" diyor.

Bu rapor, küresel enerji sektöründe yaşanan önemli değişimlere ve yenilenebilir enerjiye yönelik artan ilgiye ışık tutuyor.