Kırmıtlı Kuş Cennetimiz var çok yakınımızda. Osmaniye’mizin doğal güzelliği ile bizlere Allah’ın ikramı, doğa harikası ve Kırmıtlı Kuş Cennetinden bahsedeceğim.
Bir hafta önce kırmıtlı Kuş cenneti ve yeniköy mesire alanı dahil gezeyim göreyim temaşa edeyim dedim. Gittim gezdim gördüm ki durum çok vahim. İçler acınası duruma gelmiş.
Oysaki Kırmıtlı Kuş Cenneti üç farklı tür Yalı Çapkını'nın bir arada görülebildiği yegane bir bölgedir. Osmaniye Kadirli yolu üzerinde Kastabala Antik Kent Vadisi içerisinde, Osmaniye merkeze yaklaşık 10 dakika gibi kısa bir sürede kolayca ulaşılabilecek bir yerdir. Bölge sulak arazi yapısına sahip olup ceyhan nehrinin kıyısında bulunmaktadır. Ceyhan ırmağının kışın taşmasından oluşan küçük adacıklar, sazlık alanlar ve özellikle söğüt ağaçlarının çok olması kuşların burayı tercih etmesine sebep oluşturmuştur.
Bu müsait ortamın koruma altına alınmasıyla, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün çalışmaları sayesinde Göçmen kuşların ve bölgede sürekli kalan kuşlarının barınma alanı oluşmuştur. Araştırmacılar ve doğa severler için, kuşların yakın planda incelenebileceği yapıda olan kırmıtlı kuş cenneti görülmeye, korunmaya ve gerekli çalışmanın yapılmasını hak eden ender bölgelerimizden biridir. Kuş cennetinde yer alan, şu ana kadar belirlenmiş olan kuş sayısı 250 den fazladır. Burada bazıları sizlerle paylaşmak istiyorum.
Arap Bülbülü (araptelli) - İbikli Toygar -İbibik - Sığırcık - Kumru - Taş Kuşu - Büyük Saz Kamışçını - Kum Kırlangıcı - Kırlangıç - Tarla kuşu - saz tavuğu - Uzunbacak - Guguk kuşu- Tepeli guguk kuşu - Sarıasma kuşu - Balaban -Küçük Balıkçıl -Sığır Balıkçılı -Gri Balıkçıl -Gece balıkcılı -Alaca Yalıçapkını -İzmir yalıçapkını -Yalıçapkını -Kız Kuşu * Mahmuzlı Kız Kuşu -Küçük Batağan-Küçük balaban -Yeşil Baş -Kaşık Gaga-Saka kuşu -Kıl Kuyruk -Çıkrıkçın ördeği-Karabatak -Küçük karabatak -Saz Horozu -Arı Kuşu -Gök kuzgun -Karabaş Martı-Martı -Saz Delicesi -Küçük Orman Kartalı-Yılan Kartalı -Şahin -Ak Kuyruk Sallayan-Karatavuk -Karabaş kuşu -Kızıl Sırtlı Örümcek Kuşu.
Bu güzelim bölge Kırmıtlı Belde Belediyesinin köye dönüştürülmesi, gönüllü doğa severlerin gereken alakayı gösterememesi, lüzumlu çalışma ve korumanın yeterince yapılamamasının neticesinde maalesef göz göre göre heder oluyor. İlgili kurum ve kuruluşların buranın korunması ve yeniden ihyası için çalışmalarını yapmasını arzu ediyorum.
Keza Kastabala Sulak Alan 2021 yılında tescil edilmiş ve 796 dekar alana sahiptir. Cevdetiye kasabasında bulunan DSİ regülatörü ile Hemite Köprüsü arasını kapsamaktadır.
{Üzülme! Kuşlar unutkan olurlar, gene gelecekler...} Yaşar Kemal
Evet Sulak Alan levhasında " Avlanmak ağaç kesmek kum çakıl almak çöp ve moloz dökmek yasaktır" yazıyor.
Amma ve Lakin Yeniköy muhtarlığının Sulak Alan içinde bir mesire yeri mevcuttur.
İlgililerin bilgisine ve ilgisine.