Kibar Feyzo Gerçek Oldu: Adana’da Başlık Parası İsyanı

Adana’da evlilik çağındaki gençler, yüksek başlık paraları nedeniyle evlenemediklerini belirterek eylem yaptı. 500 bin TL’den başlayıp 1 milyon TL’yi aşan taleplere tepki gösteren gençler, başlık parasının artık bir gelenek değil, sosyal ve ekonomik bir engel haline geldiğini savundu.

Gorsel 2026 01 29 120246040

Tepki Sokağa Taştı

Eylem, Adana’nın Yüreğir ilçesinde, Şanlıurfalı nüfusun yoğun olarak yaşadığı 19 Mayıs, Koza ve Anadolu mahallelerinde gerçekleşti. Yaklaşık 20 genç, ellerinde dövizlerle bir araya gelerek dikkat çeken mesajlar verdi.
Gençler, “Başlık parası kalksın, evlilik lüks olmasın” çağrısında bulundu.

Kibar Feyzo Göndermesi Dikkat Çekti

Eylemde, Kemal Sunal’ın başrolünü oynadığı “Kibar Feyzo” filmine gönderme yapan dövizler öne çıktı.
Pankartlarda,

Gençler, yarım asır önce çekilen filmin bugün hâlâ güncelliğini korumasının düşündürücü olduğunu dile getirdi.

116377066 640X360

“Evlilik Ticaret Değil”

Eyleme katılan 22 yaşındaki Ahmet Yüksel, başlık parasının evlilik kurumunu zedelediğini belirterek şunları söyledi:
“Biz araba ya da arsa almıyoruz, yuva kurmak istiyoruz. 600-700 bin TL isteniyor, bazı ailelerde bu rakam 1 milyon TL’yi aşıyor. Bu şartlarda evlilik hayal oluyor.”

“Ben Ödedim, Başkaları Ödemesin”

Henüz 18 yaşında evlenen Hamza Yüksel ise ailesinin 1 milyon TL’nin üzerinde başlık parası ödediğini ifade etti. Yüksel, “Bu yük herkesin taşıyabileceği bir yük değil. Başlık ve süt parası adı altında istenen rakamlar gençleri mağdur ediyor. Yetkililerden çözüm bekliyoruz” dedi.

Toplumsal Bir Soruna Dönüştü

23175475 860X480

Uzmanlar, başlık parasının özellikle dar gelirli ailelerin çocukları için evliliği neredeyse imkânsız hale getirdiğine dikkat çekiyor. Artan hayat pahalılığı, işsizlik ve düşük gelirle birleşen bu uygulama, gençleri ya evlilikten vazgeçmeye ya da ağır borç yükü altına girmeye zorluyor.

Adana’daki eylem, başlık parası geleneğinin toplumsal ve ekonomik boyutuyla yeniden tartışmaya açılmasına neden oldu.Baslik Parasi3

Muhabir: Ezgisu Şimşek