Fransa’nın güneyinde büyük orman yangınlarıyla mücadele devam ederken, bilim insanları yangınların yayılma hızını ve yönünü önceden tahmin etmek için simülasyon çalışmaları yapıyor. Toulouse’daki Avrupa Bilimsel Hesaplama Araştırma Merkezi (CERFACS) tarafından yürütülen projede, hava koşulları, bitki örtüsü ve topografya gibi faktörler analiz edilerek, yangınların nasıl yayılacağı modelleniyor. Bu sayede müdahale öncelikleri belirlenip kaynaklar daha etkin kullanılabilecek.

Aude bölgesinde yaşanan 1949’dan beri en büyük yangının önceden öngörülebileceğine dikkat çeken uzmanlar, sıcaklık, rüzgar ve kuraklığın “eşzamanlı aşırı hava olayları” yaratarak yangın riskini artırdığını belirtiyor. Araştırma kapsamında, yangınların havadan izlenmesi ve detaylı veri toplanması için özel uçaklar kullanılıyor.

Bilim insanları, geliştirdikleri modellerle yangınların gelişimini önceden tahmin ederek, mega yangınların ve yerleşim alanlarına ulaşabilecek yangınların erken tespitiyle müdahale planlamasını güçlendirmeyi hedefliyor. Bu sayede Fransa ve Güney Avrupa’da orman yangınlarına karşı daha hazırlıklı olunması amaçlanıyor.

Muhabir: Suğra İrem Yıldız