ÖTV’siz araç alımı sadece belirli emeklileri kapsıyor
Teklif metnine göre, düzenleme tüm emeklileri kapsamıyor. Hak kazanacak kişiler şunlarla sınırlı:

SSK (4/1-a) emeklileri ve memur emeklileri (Emekli Sandığı) kapsam dışı kalıyor. Bazı kaynaklarda çiftçi/tarım Bağ-Kur emeklilerine de hak tanınabileceği öne sürülse de, esas hedef esnaf ve sanatkâr Bağ-Kur emeklileri olarak belirtiliyor.

Ikıncı El AracBaşvuru ve kullanım şartları

  • ÖTV’siz araç hakkı emeklilik tarihinden itibaren 5 yıl içinde kullanılabilecek.

  • Hakkın kullanımı bir defa ile sınırlı, yalnızca bir araç için geçerli.

  • Alınacak araç binek otomobil olmalı, ticari araçlar kapsam dışında.

  • ÖTV’siz alınan araç, iktisap tarihinden itibaren 5 yıl boyunca satılamayacak veya devredilemeyecek; erken satış halinde ödenmeyen ÖTV ve gecikme faizi geri alınacak.

  • Hurda, deprem, sel veya kaza sonucu araç kullanılamaz hale gelirse tekrar hak doğabileceği belirtiliyor.

TBMM-2

Son durum ve beklenen adımlar
Kanun teklifi TBMM Başkanlığı’na Şubat sonu – Mart başı itibarıyla iletildi. Genel Kurul’da kabul edilmesi ve yasalaşması halinde, uygulamanın detayları Maliye Bakanlığı veya ilgili kurumlarca açıklanacak.

Muhabir: Suğra İrem Yıldız