Uluslararası Yangın Zirvesi 17 Aralık’ta Uludağ’da yapılacak

Meteoroloji ve AFAD’dan Peş Peşe Uyarı!
Meteoroloji ve AFAD’dan Peş Peşe Uyarı!
İçeriği Görüntüle

Elektrik kaynaklı yangınların kök nedenlerini masaya yatırarak yangın güvenliğinde ulusal ölçekte dönüşüm hedefleyen Uluslararası Yangın Zirvesi, 17 Aralık 2025 tarihinde Uludağ Swiss Otel’de gerçekleştirilecek. Zirve, önleyici yaklaşımı merkeze alarak Türkiye’de yangın güvenliği alanında yeni bir standart oluşturmayı amaçlıyor.

9 10 Temmuz Adana Elektrik3

Kurumlar ilk kez bu kapsamda bir araya geliyor

Zirve kapsamında, Türkiye’de ilk kez valilikler, itfaiyeler, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), TOKİ, uluslararası federasyonlar, iş sağlığı ve güvenliği uzmanları, akademisyenler ve sektör temsilcileri aynı platformda buluşacak. Çok disiplinli bir yapıyla planlanan zirve programı, 5K belgesel formatında kayda alınacak. Çalışmalar, yapay zekâ desteğiyle İngilizce, Arapça, Rusça ve Fransızca dillerine çevrilerek ders kitabı ve örnek alınacak bir standart niteliği taşıyacak.

9 10 Temmuz Adana Elektrik2

Valiliklerin uygulamaları örnek gösterilecek

Basın toplantısında, Bursa ve Yalova Valilikleri tarafından yayımlanan önleyici elektrik güvenliği denetim yazıları kamuoyuyla paylaşılacak. Söz konusu uygulamaların, Türkiye genelinde örnek model olarak değerlendirilmesi hedefleniyor.

Hatay'da Çıkan Orman Yangını Söndürüldü

Ana mesaj: “Birlikte önleyebiliriz”

Zirvede, elektrik kaynaklı yangınların önlenmesine yönelik kritik başlıklar ele alınacak. Kamuoyuyla paylaşılması planlanan konular arasında pano içi termal tehlikeler, elektrik yangınlarının yapı yangınları içindeki yüksek oranı, yönetmeliklerin yorumlanmasından kaynaklanan hatalar, yanlış proje ve teknoloji seçimleri, SPD (Parafudr) ve SSD (Aşırı Gerilim Sönümleyici) ayrımındaki teknik yanlışlar, nötr–toprak gerilim artışının oluşturduğu riskler ile eksik veya hatalı teknik denetimler yer alıyor. Bu başlıkların tamamı önlenebilir yangın nedenleri olarak değerlendiriliyor.

Hedef: Ulusal ve uluslararası standartların belirlenmesi

Zirvenin temel hedefleri arasında, elektrik yangınlarını başlamadan engelleyecek standartların oluşturulması, SPD ve SSD’nin görev tanımlarının yönetmeliklerde netleştirilmesi, nötr–toprak regülasyonunun ulusal güvenlik standardı haline getirilmesi ve elektrik güvenliği alanında akademik nitelikte, uluslararası geçerliliğe sahip önleyici standartların ilk kez Türkiye’den ortaya konulması bulunuyor. Ayrıca kamu, özel sektör ve akademi arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesi de öncelikli hedefler arasında yer alıyor.

17 Aralık’ta düzenlenecek Uluslararası Yangın Zirvesi, Türkiye’nin elektrik kaynaklı yangınlarla mücadelede yeni bir döneme girdiğinin önemli göstergelerinden biri olarak değerlendiriliyor.

Muhabir: Sude Nur Koç