Avrupa otomotiv pazarında Çinli üreticilerin artan etkisi, sektörün en büyük markalarından Volkswagen'i harekete geçirdi. Volkswagen Grubu CEO'su Oliver Blume, özellikle Çin üretimi şarj edilebilir hibrit (PHEV) otomobillerin Avrupa'da hızla pazar payı kazanmasının ardından Avrupa Birliği'ne ek gümrük vergilerinin bir an önce uygulanması çağrısında bulundu.
Blume, elektrikli otomobillerde uygulanan ek gümrük vergisi modelinin hibrit araçlar için de devreye alınmasının Avrupa'daki rekabet koşullarını dengeleyeceğini savundu.
Volkswagen'den "Kaybedecek Zamanımız Yok" Mesajı
Volkswagen'in ilk yarı finansal sonuçlarının açıklandığı toplantıda konuşan Oliver Blume, Avrupa Birliği'nin Çinli üreticilere yönelik ortak bir politika belirlemesi gerektiğini söyledi.
"Kaybedecek zamanımız yok" ifadelerini kullanan Blume, üye ülkelerin önümüzdeki aylarda ortak bir strateji üzerinde uzlaşmasının kritik önem taşıdığını belirtti. Volkswagen, ABD'nin uyguladığı tarifeler ve Çinli üreticilerden gelen yoğun rekabet nedeniyle 2026 yılı gelir beklentisini kısa süre önce aşağı yönlü revize etmişti.
Çinli Hibrit Modeller Avrupa'da İlk Sıralara Yerleşti
Pazar araştırma şirketi Dataforce'un verilerine göre Çinli otomobil üreticileri, 2026'nın ilk altı ayında Avrupa'da 208 bin 368 adet şarj edilebilir hibrit otomobil satışı gerçekleştirdi. Böylece Çinli markaların bu segmentteki pazar payı yüzde 28,3'e yükseldi.
En çok satan üç şarj edilebilir hibrit modelin tamamı Çinli üreticilere ait oldu. Listenin ilk sırasında BYD Seal U yer alırken, onu BYD Atto 2 ve Jaecoo 7 takip etti. Geçen yıl segment lideri olan Volkswagen Tiguan ise dördüncü sıraya geriledi.
Elektrikli Otomobillerdeki Vergi Modeli Hibritler İçin De Gündemde
Avrupa Birliği, Çin'de üretilen bataryalı elektrikli otomobillere standart yüzde 10 ithalat vergisinin yanı sıra yüzde 35'e varan ek gümrük vergileri uyguluyor.
Volkswagen CEO'su Oliver Blume, aynı uygulamanın şarj edilebilir hibrit modeller için de hayata geçirilmesini talep ediyor. Avrupa Birliği'nin de son dönemde Çin'den ithal edilen hibrit araçlara yönelik ilave vergi seçeneğini değerlendirdiği belirtiliyor.
Çinli Markaların Avrupa'daki Büyümesi Dikkat Çekiyor
Çinli otomobil üreticileri Avrupa pazarındaki büyümesini hız kesmeden sürdürüyor. Yılın ilk altı ayında Çinli markaların Avrupa'daki satışları yüzde 101 artışla 685 bin 990 adede yükseldi.
Aynı dönemde Avrupa otomobil pazarı yüzde 5,9 büyürken, Çinli markaların toplam pazar payı yüzde 5 seviyesinden yüzde 9,5'e çıktı. Uzmanlar, özellikle fiyat avantajı ve teknolojik donanımıyla öne çıkan Çinli markaların Avrupalı üreticiler üzerindeki rekabet baskısını artırdığı görüşünde birleşiyor.
Türkiye Otomotiv Pazarı Da Yakından İzliyor
Avrupa Birliği'nin Çin üretimi hibrit araçlara yönelik olası ek gümrük vergisi kararı, Türkiye otomotiv sektörünü de yakından ilgilendiriyor. Avrupa pazarıyla güçlü ticari bağlara sahip olan Türkiye'de faaliyet gösteren otomotiv üreticileri ve tedarik sanayisi, alınacak kararların sektör üzerindeki etkilerini yakından takip ediyor.
Uzmanlar, Avrupa'da uygulanabilecek yeni vergi politikalarının küresel otomotiv rekabetini yeniden şekillendirebileceğini, bunun da üretim, ihracat ve fiyat politikalarına dolaylı yansımalarının olabileceğini değerlendiriyor.





