Osmaniye’de Veteriner Hekim Mahmut Yaş, şap hastalığının etkilerinin sona ermesiyle et ve süt fiyatlarında büyük artışlar yaşanacağını belirtti. Karkas etin 650 TL’ye, damızlık ineklerin ise 300 bin TL’ye kadar çıkabileceğini söyledi.

Osmaniye’de faaliyet gösteren Veteriner Hekim Mahmut Yaş, tarım ve hayvancılık sektörüne ilişkin dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu. Yaş, şap hastalığı nedeniyle son dönemde yaşanan üretim aksaklıklarının, önümüzdeki aylarda et ve süt fiyatlarını ciddi şekilde artıracağını söyledi.

Osmaniye’de Veteriner Hekim Mahmut Yaş (3)Yaş, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Şap hastalığı biter bitmez, yani yaklaşık 2–2,5 ay sonra karkas et fiyatları önce 600 TL, ardından 650 TL civarına yükselecek.
Süt fiyatları da hızlı bir şekilde artacak.
Bu sürecin sonunda birinci sınıf damızlık inek fiyatları 250 ila 300 bin TL civarında olacak. Bu durumda ithalat da çözüm olmayacak.”

Osmaniye’de Veteriner Hekim Mahmut Yaş (2)Şap Hastalığı Sonrası Piyasa Dengesi Değişecek

Uzmanlara göre, hayvancılık sektöründe son aylarda görülen şap hastalığı salgını, üretim kapasitesini olumsuz etkiledi. Bu durumun hem kırmızı et hem de süt arzında daralma yaratması bekleniyor.

Veteriner Hekim Mahmut Yaş, özellikle Osmaniye ve çevre illerde üreticilerin salgın sonrası toparlanma sürecine girdiğini belirterek, kısa vadede fiyat artışlarının kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

Osmaniyelilere 400 Bin TL Taşıt Kredisi Desteği
Osmaniyelilere 400 Bin TL Taşıt Kredisi Desteği
İçeriği Görüntüle

Osmaniye’de Veteriner Hekim Mahmut Yaş (1)Üreticiler ve Tüketiciler Endişeli

Sektör temsilcileri, yem maliyetlerinin yüksekliği, üretim düşüşü ve ithalatın sınırlı kalması nedeniyle et ve süt fiyatlarında istikrar sağlanmasının zor olduğunu dile getiriyor.

Yaş’a göre, Türkiye’nin mevcut üretim kapasitesi iç talebi karşılamada yetersiz kalabilir. Bu durum hem üreticiyi hem de tüketiciyi doğrudan etkileyebilir.

Muhabir: Resul Özdil