ABD Başkanı Donald Trump’ın İspanya’yı “berbat bir ortak” olarak nitelendirip ticari ilişkileri kesme tehdidinde bulunması Avrupa’da diplomatik gerilime yol açtı. Trump’ın açıklamalarının ardından İspanyol hükümetinden peş peşe sert tepkiler geldi.
İspanya Başbakan Yardımcısı ve Çalışma Bakanı Yolanda Díaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ABD’nin söylemlerine karşı net bir mesaj verdi.
“İspanya Şantaj Kabul Etmez”
Díaz açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“İspanya, bir saldırgan ülkeden şantaj ve ders kabul etmez. Biz barış ülkesiyiz. ABD gerçekten bir müttefik istiyorsa egemenliğimize ve uluslararası hukuka saygı göstererek başlamalı.”
Bu açıklama, Trump’ın İspanya’yı hedef alan sözlerine İspanyol hükümeti adına verilen en sert tepkilerden biri olarak değerlendirildi.
Hükümetten Peş Peşe Destek Açıklamaları
İspanya hükümetindeki diğer isimler de Trump’ın sözlerine tepki gösterdi. Kültür Bakanı ve Sumar sözcüsü Ernest Urtasun, ABD Başkanı’nın “kabadayıca sözlerinin ve tehditlerinin kabul edilemez” olduğunu belirtti.
Urtasun ayrıca İspanya’nın İran’a yönelik olası bir askeri saldırıya katılmama kararının ülkenin egemenlik hakkı olduğunu vurguladı.
Gençlik ve Çocukluk Bakanı Sira Rego da İspanya’nın ABD’nin “emperyalist savaşına” karşı duruşundan gurur duyduğunu ifade ederek, Amerikan savaş uçaklarının İspanya’daki askeri üsleri kullanmasına izin verilmediğini hatırlattı.
Koalisyon Ortaklarından Destek
Koalisyon hükümetinin ortaklarından Izquierda Unida partisinin parlamento sözcüsü Enrique Santiago da hükümetin tutumuna destek verdi.
Santiago yaptığı açıklamada, “İspanya bugün dünyaya örnek oluyor. Egemenliğine karşı havlayanın kim olduğuna bakmak yeterli” diyerek hükümetin uluslararası hukuk ve barış konusundaki duruşunu savundu.
Yaşanan gelişmeler, ABD ile Avrupa ülkeleri arasında diplomatik gerilimin yeniden gündeme gelebileceğine işaret ediyor.



