Kanun Teklifi Komisyonda Kabul Edildi

TBMM Adalet Komisyonu, suça sürüklenen çocuklara yönelik önemli düzenlemeler içeren kanun teklifini kabul etti.

Teklifte, çocukların korunmasına yönelik yeni tedbirlerin yanı sıra Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun'da değişiklik yapılması öngörülüyor.

Çocukların Ulaşabildiği Silahlar İçin Hapis Cezası Geliyor

Teklife göre ateşli silahını gerekli dikkat ve özeni göstermeden muhafaza ederek bir çocuğun silaha ulaşmasına neden olan kişiler hakkında, daha ağır bir suç oluşmaması halinde 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası uygulanabilecek.

Düzenlemenin amacı, çocukların silahlara erişimini önlemek ve olası kazaların önüne geçmek olarak ifade edildi.

Çocuklara Uygulanacak Ceza Hükümleri Yeniden Düzenleniyor

Kanun teklifinde, suç tarihinde 12-15 yaş ile 15-18 yaş grubundaki çocuklara uygulanacak ceza hükümleri de yeniden düzenleniyor.

Vali Serdengeçti, Adıyaman Valisi Abdullah Küçük ile Görüştü
Vali Serdengeçti, Adıyaman Valisi Abdullah Küçük ile Görüştü
İçeriği Görüntüle

Teklife göre, 12-15 yaş grubunda fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamayan veya davranışlarını yönlendirme yeteneği yeterince gelişmemiş çocuklar hakkında ceza sorumluluğu doğmayacak, ancak çocuklara özgü güvenlik tedbirleri uygulanabilecek.

15-18 yaş grubunda ise bazı ağır suçlarda uygulanacak ceza oranları yeniden belirlenirken, belirli şartların oluşması halinde hâkime yaş indirimi uygulamama konusunda takdir yetkisi tanınması öngörülüyor.

İnfaz ve Çocuk Eğitimevlerine İlişkin Düzenlemeler

Teklifte çocuk hükümlülerin infaz süreçlerine yönelik de önemli değişiklikler yer alıyor.

Buna göre, çocuk hükümlülerin cezalarının infazına önce çocuk kapalı ceza infaz kurumlarında başlanması, iyi hâlli olduklarının değerlendirilmesi halinde ise çocuk eğitimevlerine ayrılmaları planlanıyor.

Çocukların eğitimevine ayrılıp ayrılmayacağına ilişkin değerlendirmeler, idare ve gözlem kurulu tarafından en geç üç ayda bir yapılacak.

Aile Yükümlülüklerini Yerine Getirmeyenlere Daha Ağır Ceza

Teklif kapsamında aile hukukundan doğan bakım, eğitim ve destek yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere yönelik cezaların artırılması da öngörülüyor.

Ayrıca çocuğun ahlakını, güvenliğini veya sağlığını ağır şekilde tehlikeye atan anne ya da babalar hakkında uygulanacak hapis cezalarının alt ve üst sınırlarının yükseltilmesi planlanıyor.

Teklif Henüz Yasalaşmadı

TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edilen düzenlemenin yürürlüğe girebilmesi için yasama sürecinin tamamlanması gerekiyor.

Bunun için teklifin TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesi, ardından Cumhurbaşkanı tarafından onaylanması ve son olarak Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor. Bu süreç tamamlandıktan sonra düzenlemeler resmen yürürlüğe girecek.

Muhabir: Enes şimşek