Av Sezonu Palamut Bolluğuyla Başladı
Denizlerde 1 Eylül'de av yasağının sona ermesiyle birlikte balıkçılar yeni sezon için denize açıldı. Sezonun ilk günlerinde özellikle palamut avındaki bolluk tezgahlara da yansıdı.
Balıkçılar, son yılların en bereketli sezonlarından birinin yaşandığını belirtirken, palamudun yanı sıra hamsinin de erken dönemde tezgahlarda görülmeye başladığını ifade etti.
Balıkçı esnafının değerlendirmelerine göre palamudun mevsiminde olması, vatandaşların da bu balığa yoğun ilgi göstermesine neden oluyor.
Palamut Fiyatları Gramaja Göre Değişiyor
Sezonun ilk döneminde yakalanan palamutların ağırlığının çoğunlukla 500-700 gram arasında olduğu belirtiliyor. Balıkların ilerleyen haftalarda büyümesi ve yağlanması beklenirken, fiyatlar da balığın boyuna ve gramajına göre değişiklik gösteriyor.
Balıkçı Süleyman Çakır, palamut fiyatlarının 75-100 TL arasında değiştiğini ve talebin iyi olduğunu söyledi. Çakır, bolluğun yaklaşık iki ay daha devam etmesini beklediklerini ifade etti.
Balıkçı Çetin Kavzoğlu ise fiyatların kalite ve gramaja bağlı olarak 50, 75, 100 ve 125 TL seviyelerine kadar çıktığını belirtti. Kavzoğlu, mevcut tabloya bakıldığında sezonun başlangıcının olumlu olduğunu ve palamuda talebin yüksek seyrettiğini kaydetti.
Hamsi De Erken Tezgahlarda Yerini Aldı
Yeni sezonun dikkat çeken gelişmelerinden biri de hamsinin erken dönemde tezgahlarda görülmesi oldu. Balıkçılar, hamsinin şu anda Marmara tarafından geldiğini belirtirken, ilerleyen dönemde bölgedeki av durumunun da daha net ortaya çıkacağını ifade ediyor.
Emin Avcı, bu yıl palamutun bol olduğunu ve diğer balık çeşitlerinde de bolluk yaşanabileceğinin görüldüğünü söyledi. Avcı'ya göre deniz suyunun soğumasıyla birlikte balıkların yağlanması da artacak.
Balıkçılar ayrıca çinekop gibi farklı türlerin de tezgahlarda bulunduğunu belirtiyor. Ancak mevcut durumda vatandaşların ilgisi ağırlıklı olarak palamuda yönelmiş durumda.
Diğer Balıklar Palamutun Gölgesinde Kaldı
İstavrit, çipura, levrek ve mezgit gibi balık çeşitleri de tezgahlarda yer alıyor. Ancak balıkçıların aktardığına göre bu türler, sezonun öne çıkan balığı palamut kadar yoğun talep görmüyor.
Balıkçılar bunun temel nedenini palamudun mevsiminde olması ve fiyatlarının vatandaş açısından ulaşılabilir seviyelerde bulunması olarak değerlendiriyor.
Özellikle 100-125 TL seviyesindeki palamutların yoğun ilgi gördüğü, daha küçük balıkların ise yaklaşık üç tanesinin 200 TL civarında satıldığı belirtildi.
Palamutların Daha Da Büyümesi Bekleniyor
Balıkçılar, sezonun ilerleyen dönemlerinde palamutların daha fazla büyümesini ve bazı balıkların 1 kilogramın üzerine çıkmasını bekliyor.
Emin Avcı, şu anda palamutların 600-700 gram civarında olduğunu belirterek, tuzlama için ise henüz erken olduğunu söyledi. Avcı, havaların soğuması ve balıkların yağlanmasının ardından tuzlama yapılabileceğini ifade etti.
Balıkçılar, önümüzdeki haftalarda avcılığın nasıl seyredeceğinin daha net ortaya çıkacağını belirtirken, mevcut palamut bolluğunun devam etmesi halinde tezgahlardaki fiyatların da tüketici açısından avantajlı seviyelerde kalabileceğini değerlendiriyor.



