2026 yılında geçerli olacak asgari ücret için yürütülen görüşmeler resmen başladı. Milyonlarca çalışan gibi Osmaniyeliler de Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndan çıkacak kararı yakından takip ediyor. Artan hayat pahalılığı, kira ve gıda fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle asgari ücrette yapılacak zam, kent genelinde büyük önem taşıyor.

Para-13

Osmaniyeliler İçin Torba Yasada Taşeron ve Emeklilik Müjdesi
Osmaniyeliler İçin Torba Yasada Taşeron ve Emeklilik Müjdesi
İçeriği Görüntüle

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde yapılan ilk toplantıya Çalışma Genel Müdürü Oğuz Tuncay başkanlık etti. Ancak toplantıya işçi kesimini temsil eden TÜRK-İŞ katılmadı. Oturumda hükümet yetkilileri ile işveren tarafını temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) yer aldı.

Para-8

TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, toplantı öncesinde Bakan Vedat Işıkhan ile bir ön görüşme gerçekleştirdi. Ağar, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun mevcut yapısının işçilerin karar süreçlerine etkin katılımını engellediğini belirterek, komisyon demokratik bir yapıya kavuşana kadar toplantılara katılmayacaklarını açıkladı.

Turk Parasi 3 2 (1)Ağar, geçen yıl açıklanan yüzde 44,38’lik enflasyona rağmen asgari ücrete yalnızca yüzde 30 zam yapıldığını hatırlatarak, karşılanmayan yüzde 14,38’lik enflasyon kaybının telafi edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca ekonomik büyümenin çalışanlara yeterince yansımadığını ifade etti.

200 Tl Para“Asgari ücret artık yalnızca taban ücret değil, ortalama ücret haline geldi” diyen Ağar, bu durumun çalışma barışını bozabileceğini ve nitelikli iş gücünün gelir kaybına uğrayabileceğini söyledi. Enflasyonun kaynağının maaş artışları olmadığını savunan Ağar, Temmuz ayında zam yapılmamasına rağmen fiyatların artmaya devam ettiğine dikkat çekti.

Para11

CNN Türk canlı yayınına katılan Ekonomist Muhammet Bayram ise toplantıda herhangi bir rakamın masaya yatırılmadığını belirtti. Bayram, TÜRK-İŞ’in katılmadığı bir süreçte devlet ve işverenin birlikte karar alabileceğini ifade ederek, önceki dönemlerde asgari ücretin 25 bin TL seviyesine çıkabileceği yönünde beklentiler olduğunu dile getirdi.

Para-10

Osmaniyeliler, özellikle geçim şartlarının ağırlaştığı bu dönemde, açıklanacak yeni asgari ücretin enflasyon karşısında alım gücünü koruyacak seviyede olmasını talep ediyor. Esnaf, sanayi çalışanları ve tarım işçileri de zam oranının günlük hayata doğrudan etki edeceğini belirtiyor.

Para-5Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ikinci toplantısı 18 Aralık Perşembe günü saat 14.00’te gerçekleştirilecek. Bu toplantının ardından rakamların daha net bir şekilde gündeme gelmesi bekleniyor.

Muhabir: Resul Özdil