Osmaniye Belediyesi, kurumsal dönüşümde yeni başkanıyla hedeflerine odaklanabilecek mi?

Kurumsallık nedir, nerelere denir, kuralları nelerdir? Sorusunun en kısa ve özet cevabı;

Bir kurumun, bir kuruluşun, işletmenin veya markanın şahıslara bağımlı olmadan faaliyetlerini sürdürebilmesi ve geliştirebilmesini sağlayan bir yapıya sahip olması işlemine kurumsallık denir.

Yıllar önce Osmaniye Belediye Başkanlığı Kurumsal kimlik çalışmaları kapsamında belediye logosunu değiştirmiş, süslü cümleler eşliğinde bir kurumsal kimlik kitabı oluşturmuş, “Mutlu Şehir Osmaniye” isimli bir slogan belirlemiş ve bu kurumsallık ilkeleri doğrultusunda bir yola çıkmıştı.

Tam 15 yıl Milliyetçi Hareket Partisi Osmaniye’yi aralıksız yönetti. Aynı başkanla. 20. Yıl turuna girdiğimizde başkan değişse de, partisi değişmedi. Türkiye’de Ak Parti iktidarı sürerken, aynı süreç olmasa da 5 yıl eksiği ile Osmaniye’de MHP iktidarı devam etti.

Eski başkan Kadir Kara, kendi ekibi ile bir yol yürüdü. Eleştirenler oldu sevenler oldu. Seveni çok olmalı ki seçimleri 3 kez art arda Osmaniye tarihinde ilk kez kazanan başkan oldu(sanırım ve ilk ve son oldu) bir daha herhangi bir başkanın 3 seçim art arda seçim kazanacağını da düşünmüyorum. Sayın Kara’nın farklı bir enerjisi vardı. Bir şekilde olumsuz bir durumda ikna etme yeteneği bence üst düzeydeydi!

Osmaniye Belediye Meclisi, Yeni Döneme Başkan Çenet Yönetiminde Başladı (2)

Yeni başkan İbrahim Çenet, yılların kamu yöneticiliği tecrübesi ile belli ki dersine iyi çalışmış, önceki dönemlerden kaynaklanan “kaynaşma” sorunlarını idareciliğinin en tepesine koymuş durumda. Gece gündüz demeden sosyal medyayı aktif şekilde kullanıyor. Değme Influencerlara taş çıkartacak derecede kameraya hâkim. Ekibi de gece gündüz demeden yaptığı her hareketi kayıt altına alıp, epik veya neşeli bir melodi ile kamuoyuna sunuyor. Kamuoyu da böyle şeylere duyduğu özlemden dolayı her videoyu beğeni yağmuruna tutuyor.

Başkan, birçok söz veriyor ve biz de sözlerin tutulmasını bekliyoruz. (video çekimlerinden sıra gelirse) kendi kendime söz verdim. İlk 6 ay elzem bir durum olmadığı sürece başkanla ilgili bir eleştiri yazmayacağım. Yani Eylül 2024 e kadar sayın başkanımızın kredisi bende sonsuz. Sonrasında elbette makama alıştığını varsayıp gördüğümüz hataları tek tek yazmaya gayret sarf edeceğim. Bu arada şahsi olarak başkandan maddi ya da manevi zerre beklentim olmadığını da burada belirtmekte fayda görüyorum.

Kurumsallık nedir, nerelere denir, kuralları nelerdir? Neden böyle başladığımı da izah edip yazıyı sonlandırayım. Birçok belediye başkanı tekrar seçilemedi. Bir dünya borç bıraktılar. Devlette devamlılık esastır ilkesi ile günahı ve sevabı ile yeni başkana kaldı. Bunun adı kurumsallıktır. Kurum borcu öder. Bitti. Başkan tatile gider. Gittiği yerde hesabı nettir “Ben nerede hata yaptım?” emin olun aynı başkan tekrar koltuğa otursa yine aynı hataları yapar. Bu değişmez bir kuraldır. Çünkü makam koltuğu sihirlidir. Ruhu sarar. Bünyeye yerleşmesi zaman alsa da yerleşince kronik bir hastalık misali asla çıkmaz.

İbrahim Çenet Mhp

Başkan Çenet, seçilmesi ile birlikte yollara düştü. Mezarlık yolları asfaltlandı. Bayrama yetiştirildi. İçme suyu konusunda çalışmalar başladı. Adnan Menderes mahallesinde ufaktan parkeleme ve asfaltlama başladı. Parklar düzenleniyor. Temizlik şehir bazlı ciddi anlamda ön planda. Kurumsallık bunları gerektirir değil mi? Gerektirir.

Kurumsallık bu ise; yeni müdürler atanmadı, yeni personel alınmadı, yeni iş makinaları alınmadı, yeni ödenek gelmedi, yeni atölyeler kurulmadı ise -ki kurulmadı. O zaman Sayın Kara döneminde neden bunlar yapılmadı. Kurum müdürlerinden kaynaklı sorun ise neden hala aynı müdürler görevde? Yani şehirde bir ay içinde kurumsallık devrimi mi gerçekleşti? Diyelim sayın başkan Çenet, futbol oynarken bacağını kırdı (Allah göstermesin) rapor aldı. Bütün işler duracak mı? Duracak ise kurumsallık rafa mı kalkacak? (Bu arada güzel futbol oynadığını, videoları gözümüze sokmuyor değil)

Kişi faktörü, kurum faktörünün önüne geçmiş ise, o yerleşim yerinde kurumsallık yoktur. Üzgünüm ama olsa olsa gurumsallık vardır.

Hataları var mı? Var elbette. 6 ay sonrası için notlarımızı alıyor muyuz? Alıyoruz elbette. Ama şundan emin ol sevgili okur; Başkanın başarılı olması 54 yaşında bir ayağı çukurda emekli bir gazeteci olarak; Osmaniye adına tek dileğimdir.

Kalın sağlıcakla.