Son Dakika: Ocak Ayı Enflasyonu Açıklandı, Bakan Şimşek Değerlendirdi

2026 yılının ilk enflasyon rakamları Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklandı. Ocak ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık %4,84, yıllık ise %30,65 olarak gerçekleşti. Aralık ayında ise aylık enflasyon %0,89, yıllık enflasyon %30,89 seviyesindeydi.

Ana Harcama Gruplarında Fiyat Artışları

Ocak ayında en yüksek ağırlığa sahip üç ana harcama grubunda yıllık değişimler şöyle oldu:

  • Gıda ve alkolsüz içecekler: %31,69

  • Ulaştırma: %29,39

  • Konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar: %45,36

Aylık değişimlerde ise:

Toplam 174 alt sınıftan 157’sinde artış yaşanırken, 14 alt sınıfta düşüş ve 3 alt sınıfta değişim gözlenmedi.

Mehmet Şimşek

Özel Kapsamlı TÜFE (B)

İşlenmemiş gıda, enerji, alkollü içki ve altın hariç TÜFE’de aylık değişim %4,22, yıllık değişim %30,11 olarak kaydedildi. On iki aylık ortalama ise %33,82 seviyesinde gerçekleşti.

Ekonomist Beklentileri

Ocak ayı enflasyon beklentileri anketine göre ortalama %4,21 olarak öngörülüyordu. Yıllık enflasyonun ise %29,86 ile %30,89 aralığında gerçekleşmesi bekleniyordu. 2026 sonu enflasyon beklentisi ise %23,73 olarak bildirildi.

Bakan Şimşek’ten İlk DeğerlendirmeBakan şimşek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon rakamlarını değerlendirirken şunları söyledi:

“Ocak ayı enflasyonunda, olumsuz hava koşulları nedeniyle gıda fiyatlarının uzun dönem ortalamasının üzerinde artışı ve dönemsel unsurlar belirleyici oldu. Aylık enflasyon beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, yıllık enflasyon %30,7 seviyesine geriledi.”

Bakan Şimşek, enflasyonun ana eğilimi üzerinde Ocak ayına özgü faktörlerin etkisinin sınırlı kalacağını vurgulayarak, dezenflasyon politikalarına kararlılıkla devam edileceğini ifade etti:

“Arz yönlü adımlarla desteklenen politikalarımızla, enflasyonun ana eğiliminin gerilemesini ve fiyatlama davranışlarındaki katılıkların azalmasını bekliyoruz.”

Muhabir: Ezgisu Şimşek