2000-2008 arası SGK girişi olanlar kademeli emeklilik düzenlemesini bekliyor. Osmaniyeli emekliler ve çalışanlar da gelişmeleri yakından takip ediyor.
Osmaniye’de Binlerce Kişi Umutla Bekliyor
2023 yılında yürürlüğe giren EYT düzenlemesinden 8 Eylül 1999 öncesi SGK girişi olan vatandaşlar faydalanmış, ancak bu tarihten sonra sigortalı olan milyonlarca çalışan kapsam dışında kalmıştı. Osmaniye ve çevresindeki vatandaşlar da bu durumun bir benzeri olan kademeli emeklilik düzenlemesini umutla bekliyor.

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay tarafından TBMM’ye sunulan yasa teklifi ile 08/09/1999 – 16/04/2008 tarihleri arasında sigortalı olanların erken emekliliğe adım atması hedefleniyor. Osmaniye’de esnaf, memur ve özel sektör çalışanları, bu teklifin yasalaşması durumunda kademeli emeklilikten doğrudan etkilenecek kesimler arasında yer alıyor.
Ne Zaman Çıkacak? Kimleri Kapsıyor?
Kademeli emeklilik, kadın ve erkek sigortalıların yaş ve prim şartlarına göre kademeli şekilde emekli olabilmesini öngörüyor. Özellikle 1999 sonrası sigortalı olan ve EYT kapsamına girmeyen çalışanlar için alternatif bir formül sunulması bekleniyor.

📌 CHP'li Akay’ın önerdiği yasa teklifi ile şu değişiklikler öngörülüyor:
-
08/09/1999 - 16/04/2008 arası sigorta girişi olanlara yaş esnekliği
-
Memur ve esnaflar için prim gün sayısının 9000’den 7200’e düşürülmesi
-
1 Mayıs 2008 sonrası memurlara uygulanan 9000 prim günü şartının gözden geçirilmesi
Hükümet Cephesinden Açıklama: “Gündemimizde Yok”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada, emeklilik sisteminde şu an için bir değişiklik planlanmadığını ifade ederek, “Emekli olabilmek için gereken prim ve yıl şartları devam edecek” dedi. Bu açıklama, kademeli emeklilik konusunda kısa vadede net bir adım atılmayacağına işaret ediyor.
Uzman Yorumu: Haksızlık Görülüyor Ama Somut Adım Yok
Hürriyet yazarı Noyan Doğan da köşe yazısında konuya değinerek, sosyal medyada ve kamuoyunda “Emeklilikte Tarihe Takılanlar” olarak anılan yeni mağduriyet grubunun ortaya çıktığını belirtti. Doğan, “EYT sonrası oluşan prim ve yaş eşitsizliği ortada. Ancak şu anda hükümetin bu konuda bir çalışması bulunmuyor” dedi.
Osmaniye'de Beklentiler Yüksek
Osmaniye'de özellikle küçük esnaf, kamu çalışanları ve organize sanayi bölgesindeki işçiler, kademeli emeklilik yasasının hayata geçmesiyle erken emeklilik umudu taşıyor. Vatandaşlar, “Biz de yıllarca prim ödedik, EYT’den faydalanamadık. Aynı işte çalıştığımız arkadaşlarımız emekli oldu, biz bekliyoruz,” diyerek düzenlemenin adalet sağlamasını istiyor.







