İŞKUR Bülteni 139. sayısına göre, İŞKUR engelli vatandaşların istihdamını artırmak için yürüttüğü çalışmalarla dikkat çekiyor. 2002 yılından bu yana 482 bin 905 engelli vatandaşın iş sahibi olmasına aracılık eden kurum, 2024 yılı hedeflerine emin adımlarla ilerliyor​.

İŞKUR’un engelli istihdamı konusundaki başarılı çalışmaları, engelli vatandaşların iş hayatına katılımını önemli ölçüde artırdı. 2002 yılında 45 bin 621 olan çalışan engelli işçi sayısı, 2024 yılı Mart ayı itibarıyla 139 bin 781’e yükseldi. Engelli çalıştırma zorunluluğu ve iş koçluğu gibi politikalarla engelli kontenjanlarında doluluk oranları her geçen yıl artıyor. Özel sektörde bu oran 2024 yılı Mart sonu itibarıyla %83.9’a, kamu sektöründe ise %84’e ulaştı​​.

Engellilere Yönelik Destekler Artıyor

İŞKUR, engelli vatandaşların kendi işlerini kurmalarını teşvik etmek amacıyla destek tutarını 2024 yılı itibarıyla 400 bin TL’ye çıkardı. 2014 yılından bu yana yürütülen mesleki eğitim ve rehabilitasyon projeleri kapsamında 772 proje desteklendi. Destek teknolojileri projeleri de dahil olmak üzere 47 proje hayata geçirildi. Engellilere yönelik hibe desteğiyle 2014 yılından bugüne kadar 926’sı kadın olmak üzere 1,608 engelli vatandaş faydalandı​

Işkur3

Bakan Işıkhan’dan  Açıklamalar

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, engelli vatandaşlar için hayatı erişilebilir kılmanın ve onları topluma dahil etmenin temel vizyonları olduğunu belirtti. Engelli çalıştırma zorunluluğu, engelli iş koçluğu, EKPSS ile kamuda engelli memur ataması ve girişimcilik desteği gibi uygulamalarla engelli vatandaşların çalışma hayatına katılımlarının artırıldığını vurgulayan Işıkhan, "2024 yılı hedeflerimiz doğrultusunda engelli istihdamına yönelik projelerimizi kararlılıkla sürdüreceğiz," dedi​​.

Vedat Isikhan

2024 Yılında Yeni İstihdam Hedefleri

2024 yılında 3 bine yakın engelli vatandaşın istihdamına aracılık eden İŞKUR, aktif iş gücü piyasası programları ile 2012 yılından 2024 yılı Nisan ayı sonuna kadar 65,218 engelli vatandaşı kurs ve programlardan yararlandırdı​​. İŞKUR’un bu başarılı çalışmaları, engelli vatandaşların topluma kazandırılması ve iş hayatına entegrasyonunu sağlama yönünde önemli adımlar atılmasına vesile oldu.

9987 B Iskur 9987

Toroslar EDAŞ’tan rekor sıcaklarla sahada yoğun mücadele Toroslar EDAŞ’tan rekor sıcaklarla sahada yoğun mücadele

Engelli istihdamı konusundaki çalışmalarını aralıksız sürdüren İŞKUR, gelecekte de engelli vatandaşların iş hayatında daha fazla yer alması için projeler geliştirmeye devam edecek. Engelli vatandaşların topluma entegrasyonu ve istihdamının artırılması hedefiyle yürütülen çalışmalar, Türkiye'nin sosyal ve ekonomik yapısına büyük katkı sağlamaya devam ediyor.

Editör: Enes şimşek