Geliri asgari ücretin altında kalan haneleri kapsayacak vatandaşlık maaşı uygulaması için takvim netleşmeye başladı. Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Sistemi kapsamında hayata geçirilecek yeni modelle, belirlenen gelir eşiğinin altında kalan ailelere devlet tarafından düzenli destek sağlanacak. Destekler, hanede en az bir kişinin iş gücüne katılmasına kadar devam edecek.

Yeni uygulamanın detaylarını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz açıkladı. Vatandaşlık maaşının pilot uygulamasının önümüzdeki yıl başlatılacağını belirten Yılmaz, sistemin 2027 yılında ise ülke geneline yayılmasının planlandığını söyledi.
“2027’de tüm Türkiye’ye yaymayı hedefliyoruz”
Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Modeli’nin sosyal yardım sisteminde bütüncül bir dönüşüm hedeflediğini vurgulayan Yılmaz, “Bu modelle tüm sosyal destek mekanizmalarını entegre ediyoruz. Nüfus politikalarımız, metropol şehirlerin yapısı ve emekliler başta olmak üzere farklı toplumsal kesimlerin ihtiyaçları dikkate alınarak geliştirilmiş bir sistemden söz ediyoruz. Pilot uygulamanın ardından 2027 yılında tüm ülkeye yaymayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kimler yararlanacak?
Yeni sistemde öncelikle asgari ücret esas alınarak yıllık bir gelir eşiği belirlenecek. Hane geliri bu sınırın altında kalan ailelere, aradaki fark devlet tarafından vatandaşlık maaşı kapsamında ödenecek. Böylece gelir seviyesi belirlenen eşiğe tamamlanmış olacak.
Cevdet Yılmaz, modelin istihdamı caydırıcı bir yapıda olmayacağının altını çizerek, “Eşik gelirin altında kalan aileleri destekleyen ama çalışma hayatından kopuşa yol açmayan bir sistem kuruyoruz. Bu adım, sosyal yardım alanında yapısal bir reform anlamına geliyor” dedi.

Maaş tutarı nasıl hesaplanacak?
Örnek bir hesaplamaya göre, gelir sınırının 25 bin lira olarak belirlendiği bir senaryoda, haneye giren toplam gelir 20 bin lirada kalıyorsa, aradaki 5 bin lira devlet tarafından destek olarak ödenecek. Böylece ailenin toplam geliri belirlenen seviyeye tamamlanacak.
Pilot uygulamanın hangi illerde başlayacağı ise henüz netleşmedi. Ancak milli gelirin en düşük olduğu iller, deprem bölgesi ve büyükşehirlerde kent yoksulluğunun yoğun yaşandığı bölgelerin öncelikli olması bekleniyor.



