Bekmezler Yapı ve Gayrimenkul hizmetlerde danışmanlık hizmeti yapan Fatih Güneş’e, Sabır Gazetesi imtiyaz sahibi Ersin Şimşek, Emlak ve Gayrimenkul işi yapanların almak zorunda olduğu taşınmaz ticari yetki belgesinin neden zorunlu olduğunu ve ne işine yaradığını sordu.


Halk eğitim merkezinde muhasebe ve finans öğretmeni olarak da çalışan Fatih Güneş, Ticaret bakanlığının gayrimenkul işiyle ilgilenen bütün firmalara zorunlu kıldığı bir belge belgesi olmyan emlaklar bir faliyettte bulunamaz ilan veremez herhangi bir sözleşme yapamaz.
Yetki belgesi olmayan firmalara evinizi satmak için veremezsiniz oda bir suç teşkil eder.
ticaret bakanlığı tarafından siz yetkilendiriliyorsunuz, bu işi yapmaya devlet neden böyle bi işe girdi derseniz gayrimenkul dünyada beşinci sektör ciro bakımından ve türkiyede pastadan payını almak için böyle bir yola girdi.
İşinin ehli işini dürüst sağlam yapmasını istedikleri için firmalara zorunluluk getirdiklerini ifade etti.

1-iş yeri açanlar bu belgeyi almak zorunda mı?

yeni açaçaklar içi baya zorlu bi süreç geliyor.
31 mart 2021 tarihi ile staj dönemi geldi. ilkokul ve ortaokullara 1 yıllık staj zorunlu. lise ve üzerine yaklaşık 6 ay bi staj zorunluluğu geldi. ayrıca bu mesleğin kalifiyeli eleman olmak için mesleki yeterlilik belgesi seviye 5 sorumlu emlak danışmanı belgesi almak zorundalar bu belgeyi ticaret bakanlığına başvuruda bulunuyorlar, ticaret bakanlığı bunu değerlendiriyor ondan sonra uygun görülürse ticaret bakanlığı buna yetkilendirme kodu veriyor.

2-.peki danışmanlık da siz neden tercih ediliyorsunuz?

hem güvendiklerinden dolayı hemde yönetmeliğe tam hakim olduğumuzdan dolayı ayrı yeten halk eğitiminde vermiş olduğumuz emlak danışmanlığı kurslarından dolayı yönetmeliğe tam hakim olduğumuzu düşünüyoruz ki düziçinde biz 6 kişiye danışmanlık yaptık altıda altı yaptık zaten.

3-düziçinde kaç kişi yetki belgesi aldı?

Osmaniye genelinde yetki belgesi alan firma sayısı Kırk kişi. İlçe bazında baktığımızda Kadirlide 3 firma, Düziçinde 8 firma, Bahçeve Toprakkalede hiç yok. İlçe bazında en çok belge sayısı Düziçi düziçinde 6 kişiye biz verdik destek olduk arkadaşlara başarıyı yüzde yüz sağladığımıza inanıyoruz

https://www.youtube.com/watch?v=bWehDdiR_OU&t=2s

4-Peki düziçinde emlak danışmanlığı emlak nasıl ilerliyor?

Düziçi emlak konusunda çok önemli bir yere sahip. neden nerseniz çünkü piyasa bazen çok hareketli oluyor düziçinde geçim kaynaklarının biride yurt dışında şirket çalışanları olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. buna istinaden vatandaşlar özellilke Düziçi halkı bu konuda çok sadık ilçelerine dışarıdan kazanıp getirdikleri parayı getirip düziçine yatırım yapıyorlar. bu yüzdende gayrimenkul işide büyük pay alıyor bundan

5-belgenin geçerlilik süresi nedir?

son yaptığımız görüşmeler neticesinde daha önce 5 olarak belirlenmişti.
son aldığımız yetki belgesi sonrasında ticaret il müdürlüğü bir defaya mahsus bu belgeyi aldıktan sonra ömür boyu bu belgeyi kullanabileceklerini. Yenilemenin söz konusu olmadığını söylediler.

6- bu belge nasıl alınıyor ne şartları var?

31 mart 2021 itibari ile staj zorunluluğu geldi.
Stajla beraber mesleki yeterlilik belgesi, bunlarla beraber halk eğitimden alınacak emlak danışmanlığı belgesi isteniliyor ve emlak vergi levhası sadece emlak da kullanılacak şekilde esnaf odası belgesi eğer Ticaret yetki belgesi almayan firmalar var ise biran önce girişim de bulunmalılar. Çünkü yarın bir gün resmi olarak sorun yaşayabilirler.
Sabır gazetesi imtiyaz sahibi Ersin Şimşek’in sorularını yanıtlayan Fatih Güneş evli ve bir çocuk babasıdır.