Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) Rektörlük Büyük Salon’da düzenlenen Gazetecilikte Yeni Yaklaşımlar Atölyesi, ikinci oturumda çağdaş haberciliğin en kritik başlıklarından birini ele aldı. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nden Doç. Dr. Simge Deniz Demirel, “Haber Üretim Sürecinde Yapay Zekânın Kullanımı” sunumuyla dijitalleşen haber merkezlerinde veri temelli üretim süreçlerini kapsamlı biçimde anlattı.


“Haberin Temeli Veriye Dayanmalıdır”

Demirel, sunumunun giriş bölümünde yapay zekâ destekli haberciliğin temelinde veriye ulaşma, veriyi ayıklama ve bu veriyi algoritmalarla hikâyeleştirme süreçlerinin yer aldığını belirtti.

“Amacımız haberi veriye dayandırmak. Veri, haberi hem bilimsel donelerle güçlendirir hem de güvenilirliğini artırır.”

Ancak her bilimsel bilginin güvenilir olmayabileceğini vurgulayan Demirel, yapay zekâ çağında verinin kaynağının daha da büyük önem kazandığını söyledi.


Veri Kaynaklarında Teyit Zorunluluğu

Demirel, yapay zekânın veri toplama süreçlerinde yalnızca resmi kaynakları değil, sosyal medya içeriklerini ve yurttaş gazeteciliği paylaşımlarını da taradığını ifade etti.

“Yurttaşların paylaştığı bilgi ve görüntüler teyit edilmeden kullanılmamalıdır. Bu, habercilikte en kritik ayrımdır.”

Bu nedenle gazetecinin hem yapay zekâdan gelen veriyi hem de sahadan gelen bilgiyi titizlikle doğrulaması gerektiğini vurguladı.


Otomatik Haber Yazımında Duygu Yok: Çözüm Görselleştirme

Demirel, otomatik haber metinlerinde kullanılan yapılandırılmış veri setlerinin duygusal ton içermediğini, bu nedenle yapay zekâ üretimlerinin daha nötr ve mekanik bir dil taşıdığını ifade etti.

“Dramatik tonu makine alıyor. Peki dikkat nerede toplanacak?”

Demirel bu soruya, veriyi daha ilgi çekici hâle getirmenin yollarıyla cevap verdi:

Dikkat Çekme Yöntemleri

Bu yöntemlerin hem bilgilendirici hem de okuyucu etkileşimini artırıcı rol üstlendiğini söyledi.


“İnsan–Makine İş Birliği Etiğe Dayanmalı”

Demirel, sunumunun son bölümünde insan editör ile yapay zekâ arasındaki iş birliğinin sağlıklı yürütülmesinin önemine değindi.

“Makineyle ne kadar etik bir iletişim kurarsak, o kadar doğru veri elde ederiz. Doğru veri ise toplumu doğru bilgilendirmek demektir.”

Gazetecinin yapay zekâ çıktısını mutlaka editoryal süzgeçten geçirmesi gerektiğini vurgulayan Demirel, insan dokunuşunun haberi bütünleştiren en kritik unsur olduğunu belirtti.

Oturum, katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği soru–cevap bölümüyle sona erdi.

Muhabir: Resul Özdil