Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçesinde akşam saatlerinde düşük büyüklükte bir deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından paylaşılan verilere göre, ilçede saat 19.58.14’te 2,1 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.
Deprem, yerin 7,01 kilometre derinliğinde meydana gelirken, sarsıntının merkez üssü Şuhut ilçesi olarak açıklandı. Depreme ilişkin ilk bilgiler AFAD’ın deprem verileri üzerinden kamuoyuna duyuruldu.
Depremin büyüklüğü 2,1 olarak ölçüldü
AFAD verilerinde yer alan bilgilere göre Şuhut’ta meydana gelen depremin büyüklüğü 2,1 ML olarak ölçüldü. Depremin derinliği ise 7,01 kilometre olarak kayıtlara geçti.
Küçük büyüklükteki depremler, özellikle deprem aktivitesinin bulunduğu bölgelerde zaman zaman meydana gelebiliyor. Şuhut’ta kaydedilen bu sarsıntı da AFAD tarafından ölçülerek kayıt altına alındı.
Depremin meydana geldiği saat ise 19.58.14 olarak belirtildi. Akşam saatlerinde gerçekleşen sarsıntının ardından vatandaşlar deprem verilerini takip etmeye başladı.
Depremin koordinatları açıklandı
AFAD tarafından yayımlanan verilere göre depremin koordinatları 38.418 enlem ve 30.556 boylam olarak açıklandı.
Depremin merkez üssüne ilişkin koordinatların paylaşılması, sarsıntının meydana geldiği noktanın teknik olarak belirlenmesini sağlıyor. AFAD, Türkiye genelinde meydana gelen depremleri çeşitli ölçüm istasyonlarından elde edilen veriler doğrultusunda takip ederek kamuoyuna aktarıyor.
Şuhut’ta deprem hareketliliği takip ediliyor
Afyonkarahisar ve çevresi, farklı büyüklüklerde depremlerin zaman zaman kaydedildiği bölgeler arasında bulunuyor. Bu nedenle bölgede meydana gelen sarsıntılar, özellikle AFAD'ın resmi deprem kayıtları üzerinden yakından takip ediliyor.
Şuhut ilçesinde kaydedilen 2,1 büyüklüğündeki deprem de kurumun resmi verilerine yansıdı. Sarsıntının düşük büyüklükte olması nedeniyle vatandaşların dikkatini çeken olayla ilgili temel bilgiler AFAD tarafından açıklandı.
Depremin ardından vatandaşların en güvenilir bilgileri resmi kurumlardan takip etmesinin önem taşıdığı bir kez daha ortaya çıktı. Özellikle sosyal medya üzerinden yayılan doğrulanmamış bilgilerin yerine AFAD gibi yetkili kurumların açıklamalarının esas alınması gerekiyor.
Deprem verileri nasıl değerlendiriliyor?
Depremlerin büyüklüğü, derinliği, meydana geldiği konum ve zamanı gibi bilgiler, sarsıntının teknik özelliklerinin belirlenmesinde kullanılıyor. AFAD tarafından açıklanan verilerde bu unsurlar birlikte sunularak meydana gelen depreme ilişkin temel bilgiler kamuoyuyla paylaşılıyor.
Şuhut’taki son sarsıntıda da büyüklük 2,1, derinlik 7,01 kilometre, merkez üssü ise Şuhut olarak kayıtlara geçti.
Yetkili kurumların deprem ölçümlerini güncelleyebilmesi nedeniyle ilk açıklanan verilerde zaman zaman teknik değişiklikler yaşanabiliyor. Bu nedenle vatandaşların güncel bilgileri resmi kaynaklardan takip etmesi önem taşıyor.








