Yemek kültürünün gelişmiş olduğu Adana’da yeni bir yemek kültürü olarak gece dönercileri ortaya çıkıyor. Birçok farklı lezzete ve yemek kültürüne sahip Adana’da geceleri yemek yemek oldukça meşhur şekilde devam ediyor. Bunu fırsat bilen bazı kişiler Adana’nın belirli semtlerinde tezgahlarını kurarak gece döner satmaya başladı. Gece kurulan bu tezgahlarda satılan bu dönerlere Gece Döneri adını vererek yeni bir kültür oluşturuyorlar.

Adana sakinleri geceleri şırdan, kokoreç gibi sakatat ürünlerinin yanısıra bu gece dönerlerine oldukça rağbet gösteriyor. Çeşitli soslar ve iç malzemeleri ile adeta vatandaşları bağımlı hale getiriyor. Halı saha maçlarının sonrasının vazgeçilmezi şırdan artık yerini git gide gece dönerine bırakıyor. Gece vatandaşlar yemek yemek için bu tezgahların başına geçerek kuyruk oluşturuyor. Ancak gece dönercileri belediyeden izinsiz şekilde tezgahlarını kuruyorlar bu yüzden zabıta ve belediye ekipleri onlara müdahele ediyor.

Whatsapp Image 2024 01 25 At 23.15.49

Gece dönercilerinin bir kısmı ek iş olarak tezgahların başına geçerken bazıları da bu tezgahları birer gelir kapısı olarak kullanıyor. Gece dönercilerinden Burhan Altunkalem ve Uğur Demirtaş konuştu.

“ ‘ya Allah bismillah’ dedik başladık ”

Whatsapp Image 2024 01 25 At 23.13.04

Bizler yemek yemeye alışkın bir toplumuz yemek bizim en önemli kültürlerimizden birisi geceleri belirli bir saatten sonra evlerimizde acıktığımızda dışardan yemek yeme ihtiyacı duyabiliyoruz. Genelde de dışarda yemek yiyoruz diye konuşan Burhan Altunkalem “Şırdan ve kebap geceleri en fazla tükettiğimiz yemeklerdi fakat onları tükettiğimizde maliyet konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Fiyatları çok fazla yükseldiği için günlük olarak tüketemiyoruz. Biz de buna karşın birkaç arkadaş konuştuk gece döneri fikrini ortaya çıkardık. Tezgahlarımızı kurduk ‘ya Allah bismillah’ dedik başladık” dedi.

Şu an için satışlarının iyi olduğunu, hem fiyat konusunda uygun olmasının hem de lezzetli ve doyurucu yapısından dolayı müşterilerin memnun olduğunu aktaran Altunkalem, “Şu an bir şırdanın fiyatı 70 tl biz dönerimizi 55 tl’ye satıyoruz ve insanlar memnun kalıyor, hem fiyattan hem lezzetten” ifadelerini kullandı.

“Şırdancılar ve kebapçılar bizi şikayet ediyor”

Dönerin içinde kullandıkları sosları ve mayonezi kendileri el yapımı olarak hazırladıklarını ve gündüz yapılan dönerlerden en büyük farklılığın ustaların el lezzeti olduğunu ifade eden Altunkalem, “Lezzetli bir şeyler çıkararak müşterileri memnun etmeye çalışıyoruz. Bir çok noktada gece döneri tezgahları açıldı ama çoğu yerde tutmadı. Tutmamasındaki en önemli sebep ustaların el lezzeti verememesi müşteriye karşı dialog, saygı ve sevgi anlayışı bunları yapamayanlar tezgahlarını kapattılar. Çok şükür bizim burası dışında 4 şubemiz daha var” diye konuştu.

Whatsapp Image 2024 01 25 At 23.15.33

Tek büyük sıkıntılarının belediye olduğunu çoğu zaman sıkıntı yaşadıklarını söyleyen Altunkalem, “Gece dönerine aşırı talep olduğu için şırdancılar ve kebapçılar bizi şikayet ediyor. İnsanlar lezzeti ve fiyatı için dönere yöneliyorlar bu yüzden şırdancıların işi azalıyor onlar da bizleri şikayet ediyor. Belediye birkaç defa gelip tezgahlarımızı kaldırdı birkaç gün tezgahlarımızı kuramadık ama müşterilerimiz sağolsun bizleri aradı o süreçte talep fazlaydı bizler de tekrar kurduk tezgahımızı. Cezaya da razıyız gelir kapımızı oluşturuyor tezgahlarımız” dedi.

“Ruhsat talep ediyoruz ama vermiyorlar”

Uğur Demirtaş, “Ruhsat talep ediyoruz ama vermiyorlar. Şırdancılara, kokoreççilere, tantunicilere izin veriyorlar bize vermiyorlar. Onların şikayetlerinden dolayı zabıtalar bize müdahale ediyorlar. Bizler sorun yaşıyoruz” diye konuştu. Şu an yasal olarak görünmediklerini aslında insanlara ucuza sağlıklı bir şekilde yemek hizmeti vermek istediklerini belirten Demirtaş, “Bir dönem bu yüzden sorunlar yaşadık hala da ara ara yaşıyoruz. Zabıtalar gelip tüm tezgahları kaldırdı. Biz yine mücadele ettik tekrar tezgahları açtık. Çünkü insanların geçim kaynağı ekmek parası bu tezgahlar. Zabıtalar kaldırsa dahi tekrardan açmak zorundayız. Tezgahları toplamalarını, ceza yazmalarını göze almak zorundayız” sözlerini kullandı.

Belediye ekipleri artık müdahale etmiyor

Son dönemlerde belediye ekiplerinin ve zabıtanın müdahele etmediğini ruhsat verilme ihtimalinin olduğunu aktaran Demirtaş, “Biz sürekli olarak tezgahlarımızı kurduğumuz için sanırım artık vazgeçtiler. Bizler ruhsat almak için birçok defa başvuru yapmıştık inşallah ruhsatı verirler ve insanlara güzel bir şekilde çalışabilirler. Yemek sektörünün bu kadar fazla olduğu bir yerde biz de ruhsat almayı bir hak olarak görüyoruz” dedi.

Muhabir: Sefa Akgül