Vatandaşların tepkisini çeken yüksek değerler, 2025 yılı için uygulanan birim değerlerin üzerine yüzde 50 sınırı getirilerek kontrol altına alınacak. Bu değerler, yalnızca 2026 yılı değil, sonraki yılların vergi hesaplamalarında da baz alınacaktı.

AKP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Demir, yoğun eleştiriler ve dava başvuruları üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla sürecin yakından takip edildiğini açıkladı. Düzenleme ile rayiç bedel ve vergi tutarlarının piyasa koşullarına uygun hale getirilmesi hedefleniyor.

Maliye Bakanlığı da yüksek oranlı artışları sınırlamak için teknik çalışmalarını sürdürüyor. Üst sınır, Torba Yasa Teklifi’nde yer alacak ve emlak vergisinin yanı sıra tapu harcı, değerli konut vergisi ve taşınmaz kültür varlıkları katkı payını da kapsayacak. Böylece 2026’da emlak vergisinde yaşanacak büyük artışların önüne geçilmiş olacak.

Adana'da IPARD III Programı Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi
Adana'da IPARD III Programı Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi
İçeriği Görüntüle

Uzmanlar, söz konusu üst sınır düzenlemesinin sadece emlak vergisini değil; emlak vergisinin yüzde 10’u oranında alınan taşınmaz kültür varlıkları katkı payını, değerli konut vergisini, tapu harcını, emsal kira bedelini, değer artış kazancını ve veraset ile intikal vergisini de etkileyeceğine dikkat çekiyor.

Torba Yasa Teklifi’nin önümüzdeki günlerde TBMM’ye sunulması ve düzenlemenin yasalaşmasıyla birlikte, vatandaşların vergi yükünde önemli bir dengeleme sağlanması bekleniyor.

Muhabir: Suğra İrem Yıldız