Kadirli’de Kurtuluş Günü: Bir Direnişin Hikayesi
Kurtuluş Savaşı’nın önemli merkezlerinden biri olan Kadirli, işgale karşı büyük bir direniş göstermiş ve 7 Mart 1920’de özgürlüğüne kavuşmuştu. O dönem mücadele veren Kuvayi Milliyeciler, yıllar sonra da bu zaferi coşkuyla kutlamaya devam etti. Ancak 1962’de kutlamalar sırasında yaşanan bir olay, tarihe trajikomik bir anekdot olarak geçti.
Kuvayi Milliyeci Hasan Hüseyin Çığşar ve Kadirli’nin Kurtuluşu
Hasan Hüseyin Çığşar, Kurtuluş Savaşı’nda aktif rol oynayan bir Kuvayi Milliyeci olarak biliniyor. 1888 doğumlu olan Çığşar, Kadirli Müftüsü Osman Nuri Efendi’nin çağrısıyla silahlanan direnişçilerden biriydi. Osman Nuri Efendi, 1920’de Adana Ulu Cami’de Cihat Çağrısı yaparak halkı işgale karşı mücadeleye çağırmıştı.
Bu çağrı sonrası Çığşar ve arkadaşları, Savrun Vadisi boyunca aşiretleri örgütleyerek Kadirli’ye girerken 80 kişilik bir süvari birliği oluşturmuştu. O gün, halk için hem bir direnişin hem de bağımsızlık ateşinin yandığı gündü.
1962’de 7 Mart Kutlamalarında "İsyan" Yanılgısı!
Yıllar boyunca 7 Mart, Kuvayi Milliyeci gaziler için büyük anlam taşıyordu. Hasan Hüseyin Çığşar ve arkadaşları, 1962 yılında bu günü daha görkemli bir şekilde kutlamaya karar verdi.
Adana Kolordu Komutanlığı’na bir telgraf çekerek, tören için 10 top, 20 mitralyöz, 50 tüfek ve asker talep ettiler.
Ancak bu talep, Genelkurmay Başkanlığı tarafından bir isyan girişimi olarak algılandı!
Dönemin İçişleri Bakanı Ahmet Topaloğlu’na acil bir telefon açıldı:
"Kadirli’de ne oluyor? Bir isyan mı var?"
Topaloğlu durumu açıklığa kavuşturunca, olay tatlıya bağlandı. Kutlamalar yine çeteler ve dolma tüfeklerle yapıldı. Ancak bu olay, Kuvayi Milliyecilerin ruhunu ve kurtuluş gününe verdikleri önemi bir kez daha göstermiş oldu.
Hasan Hüseyin Çığşar’ın yanı sıra, Tufan Bey, Coşkun Bey, Karamüftü Hazım Agâh Efendi ve daha birçok kahramanın mücadelesiyle kazanılan bağımsızlık, bugün hâlâ büyük bir coşkuyla anılıyor.
Bu Topraklar Kolay Kurtarılmadı!
Bir zamanlar Fransız bayrağını Kadirli Hükümet Konağı’na çekenler bile vardı. Fransız mandasını savunan küçük bir kesim de olsa, halkın büyük çoğunluğu bağımsızlık için mücadele etti.
Bugün, Kadirli ve tüm Türkiye o günleri unutmadı ve unutmayacak!
"Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının ruhu şad olsun!"