Bakan Kurum, “Hiç konutu olmayan vatandaşlarımızı uygun fiyatlarla ev sahibi yapmak için yeni 500 bin sosyal konut kampanyamıza başlıyoruz. Kurduğumuz karma sistemle bir yandan düşük taksitli satışlarla mülkiyet imkânı sunuyor, bir yandan da yeni geliştirdiğimiz kiralık konut modelimizle ‘herkes için erişim kolaylığı’ sağlıyoruz.” dedi.
Bakan Kurum, açıklamasını Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu’nun (BM AEK) Kentsel Kalkınma, Konut ve Arazi Yönetimi Komitesi’nin 86’ncı Oturumu kapsamında, Cenevre’de düzenlenen “Konut Uygunluğu ve Sürdürülebilirlik” başlıklı toplantıda yaptı.
Türkiye, İklim Değişikliğiyle Mücadelede Samimi Bir Ülke
Türkiye’nin, yaşanabilir çevre, iklim değişikliğiyle mücadele ve sürdürülebilir şehircilik konularında yalnızca temennilerle yetinen bir ülke olmadığını vurgulayan Kurum,
“Tam tersine Türkiye, yaptığı örnek kanuni düzenlemelerle bu konulardaki duruşunu pekiştiren, 81 ilinde inşa faaliyetlerinin merkezine insan ihtiyaçlarını ve yüksek yaşam kalitesini koyan bir ülkedir.” dedi.
Kurum, Şubat 2023’te yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremleri hatırlatarak, afet sonrası yeniden inşa sürecinde gösterilen hız ve kararlılığın altını çizdi:
“Depremin ardından sadece 15 gün içinde ilk temellerimizi attık, 45 gün sonra ilk konutlarımızı teslim etmeye başladık. Bugün geldiğimiz aşamada saatte 23, günde 550 konut üreterek dünyada eşi az görülen bir hızla yeniden inşa süreci yürütüyoruz. 300 bin konutumuzu hak sahiplerine teslim ettik. Yıl sonu hedefimiz, söz verdiğimiz 453 bin konutu tamamlayarak depremin izlerini tamamen silmektir.”
Tüm bu projelerde çevreci altyapı, kaliteli ulaşım, sosyal donatı, erişilebilirlik ve sürdürülebilirlik unsurlarını titizlikle planladıklarını belirten Kurum, bunların yalnızca Türkiye’ye değil, tüm dünyaya örnek olacak nitelikte olduğunu söyledi.
135 Ülkede 12 Bin 100 Projeye İmza Attık
Kurum, Türk yapı sektörünün küresel ölçekteki gücüne dikkat çekerek şöyle konuştu:
“Dünyanın en saygın uzmanları tarafından ‘Asrın Felaketi’ olarak nitelendirilen bir afeti, ‘dünyanın en büyük ölçekli yeniden inşa sürecine’ dönüştürme başarısını iki şeye borçluyuz. İlki, devletimizin kararlılığı ve milletimizin sarsılmaz güven duygusudur. Diğeri ise yapı sektörümüzün engin tecrübesi, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve Emlak Konut’un yüksek üretim kapasitesi, kaliteli personel yapısı ve özgüvenidir.”
Türk müteahhitlik sektörünün dünya çapında önemli başarılara imza attığını vurgulayan Bakan Kurum,
“Dünyanın en büyük 250 uluslararası müteahhitlik şirketi arasında 45 Türk firması yer alıyor. Bugüne kadar 135 ülkede, 503 milyar dolar değerinde 12 bin 100 projeye imza attık. Hâlâ küresel ölçekte bu sayıyı artırmak için çalışıyoruz. Amacımız yalnızca Türkiye’nin değil, dünyanın yaşam kalitesini yükseltmektir.” ifadelerini kullandı.
Karma Sistemle Herkes İçin Erişim Kolaylığı
Küresel ekonomideki değişimlerle birlikte konut edinme süreçlerinin de dönüşüm geçirdiğini belirten Kurum, Türkiye’nin bu değişimi doğru okuyarak vatandaş odaklı bir konut politikası geliştirdiğini söyledi.
“2012’de başlattığımız kentsel dönüşüm seferberliği ile 2 milyon 317 bin eski konutu dönüştürdük. TOKİ bugüne kadar 1 milyon 700 bin konut üretmiş, 5 milyon vatandaşımıza güvenli barınma imkânı sunmuştur. Şimdi de hiç konutu olmayan vatandaşlarımızı uygun fiyatlarla ev sahibi yapmak için 500 bin sosyal konut kampanyamızı başlatıyoruz. Bu karma sistemle bir yandan düşük taksitli satışlarla mülkiyet imkânı, diğer yandan kiralık konut modeliyle erişim kolaylığı sağlıyoruz.”
Kurum, bu projelerin yalnızca birer barınma politikası olmadığını, afetlere dirençli şehircilik, sosyal adalet ve erişilebilir barınma anlayışının somut yansıması olduğunu vurguladı.
Türkiye, Her Zaman Mazlumların Yanında
Bakan Kurum, konuşmasının sonunda Gazze’de yaşanan insanlık dramına da değinerek şunları söyledi:
“Bu buluşma vesilesiyle, İsrail’in uyguladığı soykırıma maruz kalan Gazze’de ve savaşlar nedeniyle acı çeken tüm coğrafyalarda akan kanın durmasını, gözyaşının son bulmasını yürekten temenni ediyorum. Türkiye Cumhuriyeti, 86 milyon vatandaşıyla daima mazlumların yanında, zalimlerin karşısında yer almaya devam edecektir.”
Kurum, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, kamu tecrübesi, özel sektör gücü ve bankacılık sistemiyle birlikte, erişilebilir konut üretimi konusunda her türlü uluslararası iş birliğine açık olduğunu da ifade etti.






