Türkiye, 2026 yılı için belirlenecek asgari ücret kararına kilitlenmiş durumda. Doğrudan 8,8 milyon çalışanı, dolaylı olarak ise özel sektördeki milyonları etkileyen zam oranı, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapacağı görüşmelerle netlik kazanacak.

Komisyonun merakla beklenen ilk toplantısı bugün tamamlandı. Yaklaşık 1 saat 20 dakika süren görüşmede herhangi bir rakam açıklanmadı. Çalışmaların ikinci ayağı ise 18 Aralık Perşembe günü gerçekleştirilecek. Masada farklı zam formülleri bulunurken, bu seçeneklerin nasıl şekilleneceği kamuoyunda büyük ilgi uyandırıyor.

Erdoğan’dan işverene çağrı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan, Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın ve TİSK üyelerinin katıldığı toplantıda önemli mesajlar verdi. Erdoğan, işverenlere hitaben “Elinizi taşın altına koyun” çağrısında bulunarak şunları söyledi:

“Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını yapacak. Komisyonda işverenleri temsilen yer alan TİSK’ten bu süreçte sorumluluk almalarını bekliyorum. İşçi kardeşlerimize atacağınız her olumlu adım size verimlilik, kazanç ve bereket olarak geri döner. Hep söylerim; kefenin cebi yok.”

Bakan Işıkhan: Sosyal diyalog önceliğimiz
Görüşmeler başlamadan önce açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sürecin sosyal diyalog içinde yürütüleceğini vurguladı:

“Bakanlık olarak sosyal diyaloğu esas alan çalışmalarımızı Komisyon çatısı altında sürdüreceğiz. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun işleyişi boyunca uzlaşmaya açık bir süreç yürütüleceğine inanıyorum.”

Işıkhan, toplantının ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda da şu ifadeleri kullandı:
“İşçi ve işveren temsilcilerimizle bir araya geldik. Süreç boyunca çalışanların gelirini koruyacak, istihdamı ve makroekonomik dengeleri gözeten bir anlayışla hareket edeceğiz. Görüşmelerin çalışma hayatımıza hayırlı olmasını diliyorum.”

Pazarlık 31 Aralık’a kadar tamamlanacak
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısı, TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar ve TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol’un Bakan Işıkhan ile Çalışma Bakanlığı’nda bir araya gelmesiyle başladı.
Pazarlık sürecinin yıl sonuna kadar sonuçlandırılması planlanıyor. Belirlenecek yeni asgari ücret, 1 Ocak 2026 itibarıyla yürürlüğe girecek.





