Cumhuriyet tarihinin en büyük deprem felaketiyle tam 11 ilde yıkıma yol açan Türkiye, 50 binden fazla can kaybıyla derin bir acı yaşadı. 7.7 ve 7.6 şiddetindeki 2 büyük deprem, devasa bir enerji salınımına neden olarak pek çok fay hattını harekete geçirdi.

Özellikle Marmara bölgesinde büyük bir endişe hakim. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süha Özden, Çanakkale ve çevresindeki zemin koşullarının, Balıkesir'in Bandırma ilçesine doğru ilerlediğini ve büyük yerleşim birimlerinde iyileştirilmesi gereken noktalar olduğunu belirtti. Özden, Bursa ve Uludağ'ın eteklerinde kurulu olmasına rağmen bölgenin risk altında olduğunu vurguladı.

Kahramanmaraş'taki denetimlerde artık cayrokopter de kullanılıyor Kahramanmaraş'taki denetimlerde artık cayrokopter de kullanılıyor

Uzmanların bu uyarılarıyla birlikte, vatandaşların deprem riski altındaki bölgelerde dikkatli olması ve gerekli önlemleri alması hayati önem taşıyor. Gelecek nesillere daha güvenli yaşam alanları bırakabilmek için dönüşüm çalışmalarının hızlanması gerekiyor.

Editör: Resul Özdil