Türkiye'nin havacılık alanındaki başarılarına bir yenisi eklendi. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen ve Türkiye'nin ilk dikey kuyruksuz turbofan motorlu insansız hava aracı Anka III, dün sabah başarılı bir ilk uçuş gerçekleştirdi. Ankara semalarında 1 saat 10 dakika süren uçuşu sırasında 8 bin feet irtifaya ulaşan Anka III, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da paylaşılan görüntülerle duyuruldu.

Anka III'ün ilk uçuşunu değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İnşallah uçağımız, sahip olduğu gelişmiş teknolojilerle, tasarımıyla ve özellikleriyle ülkemizin savunmasına çok güçlü bir katkı sağlayacak" ifadelerini kullandı. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil de uçuşun ardından, "Şimdi gökyüzünde düşmanın göremediği ama düşmanını gören bir İHA'mız var artık. Allah bahtını açık etsin" dedi.

Anka III, dikey kuyruksuz turbofan motoru ve gelişmiş tasarımıyla radar izini minimize ederek ülkenin savunma kapasitesine katkı sağlayacak. Ayrıca, platformun taşıyabileceği farklı mühimmat seçenekleriyle çeşitli görevleri yerine getirebilecek. Maksimum seyir hızı 0,7 mach olan Anka III, 40 bin feet irtifaya çıkabilir ve 10 saat boyunca kesintisiz olarak havada kalabilir.

Antalya'da fener alayı ve konser düzenlendi Antalya'da fener alayı ve konser düzenlendi

Anka III projesi, TUSAŞ'ın hızlı bir şekilde ilerlediği bir projedir. Şubat 2022'de başlayan projede, ilk prototip üretimi, yapısal montaj ve yer testlerinin ardından sadece 22 ay içinde uçan bir araca dönüştü. Türkiye'nin havacılık yetenekleri bu başarıyla bir kez daha gözler önüne serildi.