Son yıllarda arsa ve daire satışlarında sahte noter mühürleri kullanılarak yapılan dolandırıcılık olaylarının artması, Adalet Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, noterlik sisteminde yeni bir düzenleme yapılacağını açıklayarak, noter belgelerinde karekod uygulamasının zorunlu hale getirileceğini duyurdu.


Tapu senet

Sahteciliklere Karşı Dijital Önlem

Adalet Bakanlığı, resmî belgelerin doğruluğunun dijital olarak kontrol edilebilmesi amacıyla, noter işlemlerinde karekod sistemini zorunlu kılacak. Bu uygulamayla birlikte, belgelerin sahte olup olmadığını anında tespit etmek mümkün olacak.

Karekod ile belge doğrulama, tapu daireleri ve vatandaşlar tarafından e-Devlet veya ilgili mobil uygulamalar üzerinden yapılabilecek.


Tapu 5 1Dolandırıcılığa Geçit Yok

Özellikle gerçek olmayan noter mühürleriyle yapılan satışlar, vatandaşların ciddi mağduriyet yaşamasına neden oluyordu. Yeni düzenleme ile birlikte:

Lokman Hekim Sağlık Grubu'ndan bayramda sağlıklı et tüketimi için öneriler
Lokman Hekim Sağlık Grubu'ndan bayramda sağlıklı et tüketimi için öneriler
İçeriği Görüntüle
  • Tapu işlemlerinde belge doğrulama kolaylaşacak

  • Sahte noter belgeleri anında tespit edilebilecek

  • Dolandırıcılık girişimleri caydırıcı bir şekilde önlenecek


Tapu SenediBakan Tunç’tan Açıklama

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Vatandaşlarımızın tapu ve satış işlemlerinde mağduriyet yaşamaması için noter sisteminde dijital güvenlik adımları atıyoruz. Karekod zorunluluğu, hem noterlik hem de tapu süreçlerinde şeffaflığı artıracak.”

Muhabir: Ayşe Koca