Osmaniyeliler için zeytin üretim maliyetleri yeniden gündeme geldi. Gemlik Ziraat Odası tarafından açıklanan hesaplamalara göre bir kilogram yağlık zeytinin üretim maliyeti 58 lira 14 kuruş olarak belirlendi. Gübre, budama, işçilik, nakliye ve hasat giderlerinin hesaplandığı maliyet çizelgesinde bir dekarlık üretim gideri 44 bin 132 TL'ye ulaştı. Osmaniye, Kadirli, Düziçi ve çevresindeki zeytin üreticileri açısından da dikkat çeken bu hesaplama, üretim maliyetleri ile satış fiyatları arasındaki farkı yeniden tartışmaya açtı.
OSMANİYELİLER İÇİN ZEYTİNDE MALİYET HESABI GÜNDEMDE
Zeytin üretiminin önemli geçim kaynaklarından biri olduğu Osmaniye'de, hasat döneminde üreticilerin maliyetleri ve satış fiyatları yakından takip ediliyor.
Gemlik Ziraat Odası tarafından hazırlanan maliyet çizelgesi, zeytin yetiştiriciliğinde üretim giderlerinin hangi seviyelere ulaştığını ortaya koydu.
Gemlik Ziraat Odası Başkanı ve Ziraat Yüksek Mühendisi Ercan Barutçuoğlu, yapılan hesaplamalar sonucunda bir kilogram yağlık zeytinin üretim maliyetinin 58,14 TL olduğunu açıkladı.
Barutçuoğlu, üreticinin emeğinin karşılığını alabileceği ve tüketicinin de memnun kalabileceği bir fiyat oluşmasını beklediklerini belirtti.
Açıklanan rakamların Gemlik bölgesindeki üretim varsayımlarına dayandığı, Osmaniye'deki üreticilerin gerçek maliyetlerinin ise bahçe koşullarına ve verimliliğe göre değişebileceği belirtiliyor.
BİR KİLOGRAM ZEYTİNİN MALİYETİ 58,14 TL
Gemlik Ziraat Odası tarafından hazırlanan hesaplamada zeytin üretiminde kullanılan girdiler ayrıntılı olarak değerlendirildi.
Çizelgede toprak işleme, gübreleme, budama, bitki koruma, hasat, nakliye ve diğer işçilik giderleri yer aldı.
Hesaplamaya göre bir dekarlık bahçede doğrudan üretim giderleri 31 bin 600 TL olarak belirlendi.
Finansman, amortisman ve genel idari giderlerin eklenmesiyle toplam maliyet 44 bin 132 TL'ye yükseldi.
Bir dekardan 759 kilogram ürün elde edileceği varsayımıyla yapılan hesaplamada kilogram başına üretim maliyeti 58,14 TL oldu.
ZEYTİN ÜRETİMİNDE HANGİ GİDER NE KADAR?
Gemlik Ziraat Odasının yayımladığı maliyet çizelgesinde dekara düşen üretim giderleri şu şekilde sıralandı:
| Gider kalemi | Tutar |
|---|---|
| Toprak işleme | 5.500 TL |
| Gübre | 2.350 TL |
| Budama | 6.750 TL |
| İlaçlama ve işçilik | 4.400 TL |
| Hasat işçiliği | 8.000 TL |
| Nakliye | 1.700 TL |
| Diğer giderler | 2.900 TL |
| Doğrudan gider toplamı | 31.600 TL |
| Finansman ve diğer gider payları | 12.532 TL |
| Genel üretim maliyeti | 44.132 TL |
Çizelgede en yüksek doğrudan gider kalemini 8 bin TL ile hasat işçiliği oluşturdu.
Budama gideri 6 bin 750 TL, toprak işleme gideri ise 5 bin 500 TL olarak hesaplandı.
Diğer giderler başlığında zeytin seçme, tuzlama, dal toplama ve taşıma işçilikleri de yer aldı.
ZEYTİNDE KİLOGRAM MALİYETİ NASIL HESAPLANDI?
Gemlik Ziraat Odası, kilogram maliyetini belirlerken bahçedeki ağaç sayısını ve beklenen ürün miktarını esas aldı.
Hesaplamada bir dekar arazide ortalama 33 zeytin ağacı bulunduğu varsayıldı.
Her ağaçtan 23 kilogram ürün elde edilmesi öngörüldü.
Bu durumda bir dekarlık bahçenin toplam ürün miktarı 759 kilogram olarak hesaplandı.
44 bin 132 TL'lik toplam üretim gideri, 759 kilogram ürüne bölündüğünde kilogram maliyeti yaklaşık 58,14 TL olarak ortaya çıktı.
Ancak bir bahçedeki ağaç sayısının, verimin ve giderlerin değişmesi kilogram maliyetini de doğrudan etkiliyor.
OSMANİYE'DE ZEYTİN ÜRETİMİ NE DURUMDA?
Osmaniyeliler için zeytin, tarımsal üretimde önemli bir yere sahip.
Osmaniye Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti'nin zeytin hasadı kapsamında paylaştığı bilgilere göre il genelinde yaklaşık 10 milyon zeytin ağacı bulunuyor.
Vali Serdengeçti, bu sezon 107 bin tonun üzerinde zeytin rekoltesi beklendiğini bildirdi.
Osmaniye'nin Türkiye genelinde zeytin üretiminde 12'nci sırada yer aldığı ve Osmaniye zeytinyağının coğrafi işaret tesciline sahip olduğu da açıklandı.
Bu büyüklükteki üretim potansiyeli, zeytin fiyatlarının ve yetiştiricilik maliyetlerinin il ekonomisi açısından taşıdığı önemi ortaya koyuyor.
KADİRLİ VE DÜZİÇİ'NDEKİ ÜRETİCİLER İÇİN ÖNEMLİ
Osmaniye'nin Kadirli ve Düziçi ilçelerinde zeytin yetiştiriciliği, tarımsal faaliyetler arasında önemli bir yere sahip.
Bahçe, Hasanbeyli ve merkez ilçedeki zeytinlikler de bölgedeki üretim potansiyeline katkıda bulunuyor.
Özellikle Kadirli'de bazı zeytin üreticileri, ürün satış fiyatlarından memnun olmadıklarını ve salamuralık zeytin satışında güçlük yaşadıklarını dile getirdi.
Üreticilerin açıklamalarında, alıcı bulma konusunda yaşanan sıkıntılar ve fiyatların düşmesi öne çıktı.
Gemlik'te açıklanan maliyet çizelgesi, Osmaniyeli üreticilerin de kendi bahçelerindeki maliyetleri değerlendirmesi açısından karşılaştırma imkânı sunuyor.
Ancak Gemlik'te hesaplanan kilogram maliyetinin Kadirli veya Düziçi için geçerli kesin maliyet olduğu söylenemiyor.
DÖRTYOL VE ERZİN'DEKİ ÜRETİCİLERİ DE İLGİLENDİRİYOR
Zeytin üretimindeki maliyet tartışmaları, Osmaniye'nin yanı sıra komşu Hatay'ın Dörtyol ve Erzin ilçelerindeki üreticiler açısından da önem taşıyor.
Hatay genelinde zeytin yetiştiricileri, mazot, gübre, işçilik ve sulama giderlerinin artmasının üretim üzerindeki etkilerini gündeme getiriyor.
Zeytin yetiştiriciliğinde bahçenin konumu, sulama ihtiyacı, kullanılan çeşit ve işçilik yöntemi, üretim maliyetlerini etkileyen unsurlar arasında bulunuyor.
Bu nedenle Dörtyol ve Erzin'deki bahçeler için de yerel maliyet hesaplamalarının yapılması, üreticilerin satış fiyatlarını daha sağlıklı değerlendirebilmesini sağlayabilir.
DOLU YAĞIŞI ZEYTİNDE MALİYET HESABINI ETKİLEYEBİLİR
Osmaniye'de zeytin üreticilerini ilgilendiren konulardan biri de olumsuz hava koşulları.
Kadirli, Düziçi ve merkez ilçeye bağlı bazı köylerde etkili olan dolu yağışı, zeytin bahçelerinde zarara yol açmıştı.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından zarar gören arazilerde hasar tespit çalışmaları gerçekleştirildi.
Dolu, kuraklık ve diğer olumsuz hava olayları nedeniyle ürün miktarının azalması, aynı üretim giderinin daha az kilogram ürüne bölünmesine yol açabiliyor.
Bu da kilogram başına maliyetin yükselmesi anlamına geliyor.
Özellikle hasat öncesinde yaşanan ürün kayıpları, üreticinin gelir hesabında önemli değişikliklere neden olabiliyor.
ZEYTİN FİYATI MALİYETİN ALTINDA KALIRSA NE OLUR?
Zeytin üretiminde satış fiyatının üretim maliyetinin altında kalması, çiftçinin gelirini olumsuz etkileyebiliyor.
Örneğin bir üretici gübreleme, budama, ilaçlama ve hasat için yaptığı harcamaları satıştan elde ettiği gelirle karşılayamazsa zarar edebiliyor.
Bu nedenle zeytin fiyatlarının değerlendirilmesinde yalnızca ürünün kilogram satış bedeline değil, üreticinin toplam giderlerine de bakılması gerekiyor.
Gemlik Ziraat Odası tarafından açıklanan 58,14 TL'lik rakam, belirli üretim varsayımlarıyla hesaplanan maliyeti gösteriyor.
Bu tutar, devlet tarafından açıklanmış zorunlu bir alım fiyatı veya Türkiye genelinde geçerli bir taban fiyat anlamına gelmiyor.
SOFRALIK VE YAĞLIK ZEYTİNİN MALİYETİ AYNI MI?
Zeytin üretiminde dikkat edilmesi gereken önemli ayrıntılardan biri de ürünün hangi amaçla değerlendirildiği.
Sofralık zeytinde ürünün iriliği, kalitesi, seçilmesi, sınıflandırılması ve salamura işlemleri önem taşıyor.
Yağlık zeytinde ise ürünün yağ oranı, hasat yöntemi, taşınması ve sıkım süreci ekonomik değerlendirmede öne çıkabiliyor.
Gemlik Ziraat Odasının paylaştığı çizelgede sofralık zeytine ilişkin gider kalemleri bulunmasına karşın kilogram başına hesaplanan 58,14 TL'lik tutar yağlık zeytin maliyeti olarak duyuruldu.
Bu nedenle sofralık ve yağlık zeytin için ayrı maliyet analizleri yapılması daha doğru bir karşılaştırma sağlayabilir.
OSMANİYELİ ZEYTİN ÜRETİCİLERİ MALİYETİ NASIL HESAPLAMALI?
Osmaniyeli üreticilerin kendi bahçelerindeki gerçek maliyeti belirlemek için sezon boyunca yaptıkları harcamaları kayıt altına almaları önem taşıyor.
Toprak işleme, gübreleme, ilaçlama, budama, sulama, hasat ve nakliye giderleri ayrı ayrı hesaplanmalı.
Bunun yanında kullanılan ekipmanların amortismanı, finansman giderleri ve varsa arazi kirası gibi kalemler de dikkate alınmalı.
Toplam maliyetin elde edilen ürün miktarına bölünmesiyle kilogram başına üretim maliyeti bulunabilir.
Bu hesaplama sayesinde çiftçiler, ürünlerini satarken hangi fiyat seviyesinde giderlerini karşılayabileceklerini daha net görebilir.
OSMANİYELİ ÜRETİCİNİN GÖZÜ ZEYTİN FİYATLARINDA
Gemlik Ziraat Odasının açıkladığı maliyet çizelgesi, zeytin yetiştiriciliğinde üretim giderlerinin ayrıntılı hesaplanmasının önemini yeniden gündeme taşıdı.
Osmaniye'de yüksek rekolte beklentisi bulunurken üreticiler açısından ürün miktarı kadar satış fiyatı ve kârlılık da önem taşıyor.
Özellikle Kadirli, Düziçi ve çevresindeki üreticiler için işçilik, hasat ve nakliye giderleriyle birlikte ürünün pazarlanması da dikkatle değerlendirilmesi gereken konular arasında bulunuyor.
Zeytin üretiminden elde edilen gelirin çiftçinin giderlerini karşılaması, yeni üretim sezonunda bahçelerin bakımının sürdürülmesi ve tarımsal üretimin devamlılığı açısından önem taşıyor.





