Osmaniyelileri yakından ilgilendiren 13. Yargı Paketi için gözler Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne çevrildi. Nafaka alan veya ödeyenlerden boşanma davası devam edenlere, cezaevinde yakını bulunanlardan yargı süreçlerinin uzamasından şikâyet eden vatandaşlara kadar geniş bir kesim yeni düzenlemenin ayrıntılarını merak ediyor.

Adalet Bakanı Akın Gürlek, 13. Yargı Paketi’nin ekim ayında Meclis gündemine getirilmesinin planlandığını açıklarken, özellikle yargılamaların hızlandırılmasına yönelik yeni adımlar üzerinde çalışıldığını bildirdi. Ancak 5 Ekim 2026 itibarıyla paketin bütün maddelerini içeren kesinleşmiş kanun teklifi kamuoyuna açıklanmış değil. Bu nedenle sosyal medyada paylaşılan ayrıntılı “madde listelerine” temkinli yaklaşılması gerekiyor.

OSMANİYELİLERİN GÖZÜ 13. YARGI PAKETİNDE

Yeni düzenleme Osmaniye’de de binlerce vatandaşı doğrudan veya dolaylı olarak ilgilendiriyor.

Özellikle Osmaniye Merkez, Kadirli, Düziçi, Bahçe, Toprakkale, Sumbas ve Hasanbeyli’de boşanma ve nafaka davaları bulunan vatandaşlar, yoksulluk nafakasında nasıl bir sistem uygulanacağını araştırıyor.

Ceza infaz kurumlarında yakını bulunan ailelerin gündeminde ise infaz sistemi, denetimli serbestlik ve herhangi bir af düzenlemesi yapılıp yapılmayacağı bulunuyor.

Ancak burada önemli bir ayrım bulunuyor: Paketin kesin metni henüz ortaya çıkmadığı için infaz indirimi, denetimli serbestlik süresi veya toplu tahliye gibi konularda kesinleşmiş rakamlardan söz etmek mümkün değil.

13. YARGI PAKETİ NE ZAMAN MECLİS’E GELECEK?

Adalet Bakanı Akın Gürlek’in 18 Eylül 2026 tarihinde yaptığı açıklamaya göre 13. Yargı Paketi’nin ekim ayında TBMM gündemine getirilmesi planlanıyor.

Bakan Gürlek, özellikle uzun süren yargılamaların önüne geçilmesine yönelik düzenlemeler üzerinde çalışıldığını belirterek hâkim ve savcılardan gelen önerilerin de mevzuat çalışmalarında değerlendirildiğini ifade etti.

Yeni düzenlemenin Meclis’e sunulacağı kesin gün ise henüz açıklanmadı. Teklifin TBMM Başkanlığına sunulmasının ardından önce ilgili komisyonda görüşülmesi, daha sonra TBMM Genel Kurulunun gündemine gelmesi bekleniyor. Kabul edilen düzenlemelerin yürürlüğe girebilmesi için de Resmî Gazete’de yayımlanması gerekiyor.

SÜRESİZ NAFAKADA ÇOK ÖNEMLİ GELİŞME

  1. Yargı Paketi tartışmalarının en dikkat çekici başlığını nafaka oluşturuyor.

Anayasa Mahkemesi, Türk Medeni Kanunu’nun 175’inci maddesinde bulunan ve yoksulluk nafakasının “süresiz olarak” istenebilmesine olanak sağlayan ifadeyi iptal etti.

AYM’nin 4 Haziran 2026 tarihinde verdiği karara ilişkin basın duyurusu 30 Eylül 2026 tarihinde kamuoyuyla paylaşıldı.

Yüksek Mahkeme, nafaka yükümlülüğünün hiçbir ölçüt belirlenmeden kategorik biçimde süresiz olmasının nafaka yükümlüsü açısından ağır bir külfet oluşturabileceğine hükmetti.

“SÜRESİZ NAFAKA TAMAMEN KALKTI” DEMEK DOĞRU MU?

Bu noktada vatandaşların dikkat etmesi gereken önemli bir ayrıntı bulunuyor.

Anayasa Mahkemesinin kararı, “artık hiçbir durumda uzun süreli veya yaşam boyu nafaka verilemez” anlamına gelmiyor.

AYM, nafakanın süresi belirlenirken evliliğin süresi, nafaka alacaklısının yaşı, eğitim durumu, sağlık durumu, ekonomik ihtiyaçlarını kendi imkânlarıyla karşılayabilme kapasitesi gibi kriterlerin dikkate alınabileceğini belirtti.

Mahkeme ayrıca somut olayın özelliklerine göre gerekli görülen bazı durumlarda nafaka süresinin uzatılabilmesine, hatta yaşam boyunca sürmesine imkân tanıyacak kriterlerin kanunda açık şekilde düzenlenebileceğine işaret etti.

Dolayısıyla yeni dönemde tartışılan temel konu “nafakanın tamamen kaldırılması” değil, nafaka süresinin hangi objektif kriterlerle belirleneceği olacak.

NAFAKA SÜRESİ EVLİLİK SÜRESİNE GÖRE Mİ BELİRLENECEK?

Kamuoyunda “evlilik süresinin yarısı kadar nafaka”, “en az 5 yıl nafaka” gibi çeşitli formüller konuşuluyor.

Ancak bu rakamların hiçbiri şu aşamada yürürlüğe girmiş kanun hükmü değil.

Kesin sistem, TBMM’ye sunulacak kanun teklifinin maddeleri yayımlandığında belli olacak.

Bu nedenle Osmaniye’de devam eden nafaka davaları bulunan vatandaşların sosyal medyada paylaşılan süre hesaplama tablolarına göre hareket etmek yerine resmi düzenlemeyi beklemeleri önem taşıyor.

BOŞANMA DAVALARI DA HIZLANDIRILACAK

  1. Yargı Paketi kapsamında üzerinde çalışılan bir diğer önemli başlık boşanma davalarının uzun sürmesinin önlenmesi.

Adalet Bakanı Akın Gürlek, yargılamaların makul sürede tamamlanması gerektiğini vurgularken boşanma davalarının uzamasını engellemeye yönelik tedbirlerin gündemde olduğunu açıkladı.

Bakanlık ayrıca kira tespit ve tahliye davaları başta olmak üzere farklı dava türlerinde de hedef sürelerin daha etkin uygulanmasını amaçlıyor.

Bu düzenlemelerin hayata geçmesi hâlinde Osmaniye Adliyesi ile ilçelerdeki adli süreçlerde de yeni uygulamaların etkisinin görülmesi bekleniyor.

13. YARGI PAKETİNDE HANGİ MADDELER VAR?

Paketin kesin kanun teklifi henüz yayımlanmadığı için “13. Yargı Paketi maddeleri” adı altında kesin bir liste vermek mümkün değil.

Şu ana kadar Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarda öne çıkan konular arasında;

yargılamaların hızlandırılması,

boşanma davalarının daha kısa sürede sonuçlandırılması,

nafaka konusunda yeni yasal çerçevenin oluşturulması,

hedef süre uygulamasının güçlendirilmesi,

vatandaşların adalete daha hızlı erişebilmesi,

yargı hizmetlerinin daha etkin ve öngörülebilir hale getirilmesi

gibi başlıklar bulunuyor.

Ancak bunların hangi kanun maddelerinde ne şekilde düzenleneceği, teklif TBMM’ye sunulduğunda kesinlik kazanacak.

GENEL AF VAR MI?

Osmaniyeli vatandaşların en fazla araştırdığı sorulardan biri de “13. Yargı Paketi ile genel af çıkacak mı?” sorusu.

5 Ekim 2026 itibarıyla 13. Yargı Paketi kapsamında genel af getirildiğini gösteren kesinleşmiş ve TBMM’ye sunulmuş bir düzenleme bulunmuyor.

Adalet Bakanı Akın Gürlek daha önce genel af veya kişiye özel düzenleme yapılmayacağını ifade etmişti. Bununla birlikte 13. Yargı Paketi’nin kesin metni henüz ortaya çıkmadığından, pakette olmayan maddeleri varmış gibi gösteren sosyal medya paylaşımlarına itibar edilmemesi gerekiyor.

İNFAZ DÜZENLEMESİ ÇIKACAK MI?

İnfaz düzenlemesi konusunda da beklenti oldukça yüksek.

Özellikle cezaevinde yakını bulunan vatandaşlar; koşullu salıverilme, denetimli serbestlik, cezanın infaz şekli ve tahliye tarihlerini etkileyebilecek bir düzenleme yapılıp yapılmayacağını araştırıyor.

Ancak mevcut durumda tüm hükümlüleri kapsayacak bir ceza indirimi veya belirli sayıda yıl denetimli serbestlik getirileceğine ilişkin kesinleşmiş bir resmi madde bulunmuyor.

Bu nedenle “3 yıl denetimli serbestlik geliyor”, “5 yıl erken tahliye olacak” veya “şu tarihten önce suç işleyenlerin tamamı çıkacak” biçimindeki paylaşımların resmi kanun teklifi açıklanmadan kesin bilgi olarak değerlendirilmemesi gerekiyor.

İNFAZ DÜZENLEMESİ İLE AF AYNI ŞEY DEĞİL

Vatandaşların en çok karıştırdığı konulardan biri de infaz düzenlemesi ile af arasındaki fark.

Genel af, Türk Ceza Kanunu açısından cezaların ve bunların sonuçlarının ortadan kalkmasına kadar uzanan farklı hukuki sonuçlar doğuruyor.

İnfaz düzenlemesi ise verilen mahkûmiyet kararını tamamen ortadan kaldırmadan cezanın nasıl ve hangi şartlarda yerine getirileceğini değiştirebiliyor.

Bu nedenle denetimli serbestlik veya koşullu salıverilme koşullarında yapılacak her değişiklik “af çıktı” anlamına gelmiyor.

DENETİMLİ SERBESTLİKTE YENİ SÜRE BELLİ OLDU MU?

Hayır.

  1. Yargı Paketi kapsamında denetimli serbestliğin kaç yıl olacağına veya kimlerin yararlanacağına ilişkin kesinleşmiş resmi bir süre şu anda açıklanmış değil.

Düzenlemenin kapsamı ancak kanun teklifinin TBMM’ye sunulmasının ardından kesin olarak değerlendirilebilecek.

Bu nedenle özellikle cezaevinde yakını bulunan Osmaniyeli ailelerin tahliye tarihi hesabı yaparken kesinleşmemiş haberler yerine resmi mevzuatı takip etmeleri gerekiyor.

AYM KARARI SONRASI MECLİSİN NAFAKA İÇİN DÜZENLEME YAPMASI BEKLENİYOR

Nafaka konusunda ise süreç diğer başlıklara göre daha somut durumda.

Anayasa Mahkemesi, “süresiz olarak” ibaresinin iptal hükmünün kararın Resmî Gazete’de yayımlanmasından başlayarak dokuz ay sonra yürürlüğe girmesine karar verdi.

Bu süre, yasama organına yeni bir hukuki çerçeve oluşturabilmesi için zaman tanıyor.

Dolayısıyla TBMM’nin yoksulluk nafakasının hangi şartlarla, ne kadar süreyle ve hangi istisnalarla uygulanacağını belirleyen yeni bir düzenlemeyi ele alması bekleniyor.

MEVCUT NAFAKALAR NE OLACAK?

En çok merak edilen konulardan biri de halen nafaka ödeyen veya alan kişilerin durumunun ne olacağı.

Bu sorunun kesin cevabı henüz belli değil.

Mevcut mahkeme kararlarının nasıl etkileneceği, geçiş hükümlerinin bulunup bulunmayacağı ve yeni sistemin yalnızca yeni açılacak davalara mı yoksa mevcut nafaka kararlarına da mı uygulanacağı TBMM’ye sunulacak düzenlemede ortaya çıkacak.

Bu nedenle “mevcut nafakaların tamamı otomatik olarak sona erecek” şeklindeki iddialar şu aşamada doğrulanmış bilgi değil.

12. YARGI PAKETİ TEMMUZDA YASALAŞMIŞTI

Yeni paketin gündeme gelmesinden önce 12. Yargı Paketi TBMM Genel Kurulunda kabul edilmiş ve 31 Temmuz 2026 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanmıştı.

  1. Yargı Paketi bir geçici maddeyle birlikte toplam 28 maddeden oluşurken 13 ayrı kanunda değişiklik yapılmıştı.

Düzenlemelerde hukuk davalarında duruşmalar arasındaki sürenin kural olarak üç ayı aşmaması, bazı yargılama süreçlerinin hızlandırılması ve adalete erişimin kolaylaştırılmasına yönelik hükümler bulunuyordu.

Şimdi ise gözler yeni düzenlemelerin yer alacağı 13. Yargı Paketi’nde.

OSMANİYELİLER EN ÇOK BU 5 SORUNUN CEVABINI BEKLİYOR

Osmaniye’de vatandaşların 13. Yargı Paketi konusunda en fazla merak ettiği başlıklar şöyle öne çıkıyor:

  1. Süresiz nafakanın yerine hangi sistem gelecek?

  2. Mevcut nafaka kararları yeni düzenlemeden etkilenecek mi?

  3. Boşanma davalarının daha hızlı sonuçlanması için hangi değişiklikler yapılacak?

  4. İnfaz ve denetimli serbestlik konusunda yeni bir süre getirilecek mi?

  5. Genel af veya ceza indirimi bulunacak mı?

Bu soruların tamamının kesin cevabı TBMM’ye sunulacak kanun teklifinin yayımlanmasıyla belli olacak.

“PAKET ÇIKTI” HABERLERİNE DİKKAT

  1. Yargı Paketi konusunda “Meclis’e geldi”, “kabul edildi”, “af çıktı” veya “nafaka tamamen kaldırıldı” şeklinde paylaşımlar yapılabiliyor.

Ancak bir yargı paketinin hazırlanması, TBMM’ye sunulması, komisyonda kabul edilmesi, Genel Kuruldan geçmesi ve Resmî Gazete’de yayımlanması birbirinden farklı aşamalar.

5 Ekim 2026 itibarıyla Adalet Bakanlığının resmi açıklamasındaki takvim, 13. Yargı Paketi’nin ekim ayında Meclis gündemine getirilmesi yönünde.

Dolayısıyla Osmaniyeli vatandaşlar açısından özellikle nafaka, infaz, denetimli serbestlik ve tahliye hesaplamalarında TBMM’de yayımlanacak resmi teklif metninin esas alınması büyük önem taşıyor.

GÖZLER TBMM’DEN GELECEK AÇIKLAMADA

  1. Yargı Paketi, aile hukukundan yargılamaların hızlandırılmasına kadar milyonlarca vatandaşı ilgilendirecek düzenlemeler nedeniyle ekim ayının en önemli hukuki gündemlerinden biri olmaya aday.

Osmaniye’de de boşanma veya nafaka davası devam edenler, cezaevinde yakını bulunan aileler, avukatlar ve adli süreçleri devam eden vatandaşlar Meclis’ten gelecek haberi yakından takip ediyor.

Özellikle Anayasa Mahkemesinin süresiz yoksulluk nafakasına ilişkin iptal kararının ardından yeni nafaka modelinin nasıl şekilleneceği paketin en dikkat çekici başlıklarından biri olacak.

Kesin maddeler ise 13. Yargı Paketi kanun teklifinin TBMM’ye sunulmasıyla ortaya çıkacak.

Muhabir: Mehmet Çardak